• Plaats ook eens iets in ons Gastenboek.
  • Hoeveel sterren geeft u onze website?

Naam: Nigeriaanse vaandrager.

Wetenschappelijke naam: Aphyosemion calliurum.

Synoniemen: Haplochilus calliurus, Aphyosemion calliurum calliurum, Panchax calliurus, Panchax unicolor, Aphyosemion unicolor, Epiplatys unicolor, Panchax flavus, Aphyosemion flavum, Epiplatys flavus, Epiplatys flavis, Panchax vexillifer, Aphyosemion vexillifer, Haplochilus elegans, Haplochilus cameronensis, Aphyosemion oeseri.

Oorsprong: Nigeria.

Biotoop: West-Afrikaans.

Geslachtsonderscheid: Mannetje is veel kleurrijker dan het vrouwtje en het vrouwtje heeft een afgeronde staartvin.

Temperatuur: 22 - 26 graden Celsius.

pH: 6 tot 7.

GH: 6 tot 14.

Licht: Matig.

Beplanting: Dichte beplanting maar zorg wel dat er voldoende zwemruimte over blijft. Drijfplanten worden ook op prijs gesteld en dan kan de verlichting wat sterker.

Bodembedekking: Zand of grind.

Stroming: Zwak.

Leeftijd: 3 jaar.

Lengte: 4 tot 6 cm.

Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer en levend voer.

Aquariummaat: 60 cm.

Waterlaag: Midden.

Karakter: Mild agressief.

Aantal: 1 mannetje met meerdere vrouwtjes of een grote groep.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Beter van niet.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na ongeveer 10 tot 14 dagen.

Bijzonderheden: Er zijn verschillende kleurvariëteiten.

Kweekinfo: Het kweken met de Nigeriaanse vaandrager is redelijk eenvoudig.

 

De kweekbak moet niet al te klein zijn gezien de lange periode die de ouders daar moeten verblijven. Aan de inrichting van de kweekbak worden weinig eisen gesteld, een bodembedekking is niet nodig, wil men dat toch graag breng dan uitgekookte turfmolm aan. Voor het afzetten van de eitjes kan men "kweekkwasten (afzetmoppen)" aanbrengen. Een temperatuur van 23 graden Celsius en zacht en zuur water met een pH van 6.8 is het beste voor de kweek. Ververs elke dag ongeveer 40 tot 60% van het water en geef de vissen een variëteit aan voedsel zoals vlokkenvoer, diepvriesvoer en levend voer.

 

Het paren kan enkele weken in beslag nemen. Haal na 3 weken het koppel uit de kweekbak en breng de temperatuur terug naar 18 graden Celsius en zorg dat de kweekbak donker staat.

 

De eitjes komen na 10 tot 14 dagen uit. Als de jongen gaan zwemmen kan men ze voeren met Artemia-naupliën, gezeefde Cyclops, Daphnia en grindalwormen.

 

GEZOCHT: Kunt u ons helpen aan een eigengemaakte foto(s) van de hier besproken soort?

Stuur ons dan even een email door ergens op deze regel te klikken en we nemen zo snel mogelijk contact met u op, ook kunt u de foto's meezenden met uw email als een bijlage. Wij en onze bezoekers zijn u er zeer dankbaar voor en u krijgt er eeuwige roem voor terug.