• Plaats ook eens iets in ons Gastenboek.
  • Hoeveel sterren geeft u onze website?

© Foto's: BvG

Naam: Luipaardpantsermeerval.

Wetenschappelijke naam: Corydoras julii.

Synoniemen: Corydoras leopardus.

Oorsprong: Brazilië, Bolivia en Argentinië.

Biotoop: Zuid-Amerikaans.

Geslachtsonderscheid: Volwassen vrouwtjes zijn voller gebouwd dan het mannetje.

Temperatuur: 23 - 26 graden Celsius.

pH: 6 tot 7,5.

GH: 5 tot 12.

Licht: Normaal.

Beplanting: Normale tot dichte beplanting, bij gebruik van drijfplanten er wel voor zorgen dat er grote open stukken zijn waar ze lucht kunnen happen.

Bodembedekking: Gebruik fijn afgerond zand anders kunnen hun baardharen beschadigen. Verder de bak inrichten met schuilholen, kienhout, grotten en stenen.

Stroming: Matig tot hard.

Leeftijd: 10 jaar.

Lengte: 5 cm.

Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer, groenvoer en levend voer.

Aquariummaat: 60 cm.

Waterlaag: Bodembewoner.

Karakter: Zeer vreedzaam.

Aantal: Groepsvis, minimaal 6.

Geschikt voor: Beginners.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja, mits er voldoende schuilplaatsen aanwezig zijn.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na 3 tot 8 dagen.

Verwarring: De Corydoras trilineatus wordt erg vaak te koop aangeboden als de Corydoras julii, let dus goed op als men de julii wilt hebben want die is maar zelden te koop.

Bijzonderheden: 

Kweekinfo: Het kweken van deze soort is vrij makkelijk.

 

Neem een aparte kweekbak voor het beste kweekresultaat. Plaats 3 mannetjes en 1 vrouwtje in de kweekbak, ook kan men er een groepje van 5 in plaatsen als men van het geslacht niet zeker is. Voer de vissen een week lang met zéér gevarieerd voer, dus ook levend voer. Daarna laat men langzaam de temperatuur geleidelijk aan zakken naar ongeveer 19 graden Celsius, men kan ook een gedeelte water verversen en vervangen door koud water.

 

De vissen zullen dan die nacht, of de daarop volgende nacht al overgaan tot de ei afzetting. Zodra één of meerdere vrouwtjes overgaan tot ei afzetting gaan de andere vissen daar aan meedoen, er komt dus een cyclus op gang ongeacht of de vis zelf wel of geen eitjes produceert. Als de eitjes zijn afgezet dient men de vissen te verwijderen uit de kweekbak daar ze anders de eitjes zullen opeten. Zorg nu dat de verlichting niet te fel is anders beschimmelen de eitjes.

 

De eitjes komen na ongeveer 3 tot 8 dagen uit. Men kan de jongen opvoeden met kleine ongewervelden zoals Cyclops en Artemia-naupliën.