Zwemblaasprobleem:

 

Een zwemblaas probleem houdt in dat het gas, wat zich in de zwemblaas bevindt, niet meer goed wordt verwerkt en in de zwemblaas blijft zitten in plaats van dat het weer in de bloedsomloop terecht komt (waar het ook vandaan komt).

 

Als de vis problemen heeft met zijn zwemblaas kunnen er twee dingen aan de hand zijn, er kan een overdruk zijn of een onderdruk. Bij een overdruk zit er teveel gas in de zwemblaas wat er voor zorgt dat de vis boven in het aquarium blijft zitten omdat hij door de overdruk niet naar beneden kan zwemmen. Het teveel aan gas zorgt dat hij blijft drijven. Bij een onderdruk is het tegenovergestelde aan de hand, er bevindt zich te weinig gas in de zwemblaas. De vis zinkt dan naar de bodem en kan niet meer omhoog zwemmen.

 

Zwemblaas problemen kunnen worden veroorzaakt door een snelle verlaging van de water temperatuur, door slechte voeding (een vitaminetekort) of door een infectie van de zwemblaas. Een infectie wordt veroorzaakt door wormen, bacteriën of parasieten. Doordat de oorzaken zo verschillend kunnen zijn is het lastig te behandelen, men moet eigenlijk gokken waarvan het komt.

 

Er van uitgaand dat het door slechte voeding (vitaminetekort) komt kan men JBL Atvitol vitaminen geven. Dit vitamine preparaat bevat ook aminozuren. Daarnaast kunt u de vis Sera Fishtamine vitaminen geven. Dit product kunt men ook gebruiken tijdens of na een ziekte bij een vis. Ook kan men een kuur Bactyfec van Colombo erbij geven voor als het door een infectie komt.

 

Men kan ook water therapie toepassen. Hierbij doet men de vis in een klein bakje met net genoeg water erin zodat de vis onderwater zit, zorg wel dat het water is wat uit het aquarium komt. De vis kan dan alleen maar op de bodem blijven zitten en kan zo tot rust komen en herstellen. Houdt de vis hier zo'n 5 dagen in en doe iedere dag er een klein beetje water bij, ook dat water moet uit het aquarium zelf komen. Gaat de vis weer een beetje zwemmen dan is men op de goede weg, gebeurt dat niet dan gaat het toevoegen van het beetje water te snel en moet men de periode van 5 dagen verlengen. Ook tijdens deze behandeling is het raadzaam een kuur Bactyfec van Colombo te geven. Vanzelfsprekend moet het water wel goed op temperatuur blijven en dient iedere keer een klein beetje te worden ververst door ander water wat ook uit het aquarium moet komen.