Bekschimmel:

 

Bekschimmel wordt veroorzaakt door de bacterie Flavobacterium columnaris, officeel heet de ziekte dan ook Columnaris. De bacterie vermenigvuldigt zich door celdeling en onder bepaalde omstandigheden kan dat in een razendsnel tempo gaan. De vis zal dan ook snel ziek worden van deze bacterie en in het geval van slechte weerstand of stress kan de bacterie zich nog sneller vermenigvuldigen.

 

Als de vis Columnaris heeft kunnen er verschillende symptomen zijn zoals sneller ademhalen, hij zwemt vlak boven de bodem met schommelende bewegingen. De vis krijgt witte pukkels op de kop en vinnen. De vinnen en staart kunnen zelfs zomaar afbreken als de bacterie niet behandeld wordt. Daarnaast ziet u schimmel plekken in de bek en op de staart en vinnen van de vis. Over het gehele lichaam van uw vis verschijnen grijze plekken welke naar verloop van tijd bloederig kunnen worden. Tot slot zal de vis eraan sterven.  Bovendien is de ziekte erg besmettelijk voor andere vissen.

 

De columnaris bacterie is bijna altijd aanwezig in een aquarium. Of een vis besmet raakt, is onder andere afhankelijk van zijn weerstand en de stress die hij ervaart. U kunt ervoor zorgen dat uw vis een hoge weerstand heeft door hem extra vitaminen te geven. Als een vis eenmaal besmet is, kunt u hem helpen met één van onderstaande middelen.

 

Mogelijke medicatie:

eSHa-2000 (klik HIER voor de bijsluiter).

Tetra Medica FungiStop (klik HIER voor de bijsluiter).

Sera Baktopur (klik HIER voor de bijsluiter).

Colombo Cerpofor Bactyfec (klik HIER voor de bijsluiter).