© Foto: Alex van der Vliet

Naam: Zuid Amerikaanse kogelvis.

Wetenschappelijke naam: Colomesus asellus.

Synoniemen: Chelichthys asellus, Cheilichthys asellus.

Oorsprong: Het Amazone rivierengebied in Peru, Colombia en Brazilië.

Water: Zoetwater.

Geslachtsonderscheid: Er is geen zichtbaar verschil.

Temperatuur: 24 - 28 graden Celsius.

pH: 6 - 7,8.

GH: 10 - 16.

KH: 5 - 10.

Licht: Matig. 

Beplanting: Dichte beplanting en drijfplanten.

Bodembedekking: Fijn afgerond zand of fijn afgerond grind. Verder worden stukken (kien)hout, rotsen en stenen zeker ook op prijs gesteld.

Stroming: Matig tot sterk.

Leeftijd: 10 jaar.

Lengte: 7,5 cm.

Voedsel: Levend en diepvriesvoer (geen vissen) zoals slakken, garnalen, muggenlarven, mosselen, kokkels en andere schaaldieren. Deze soort dient dagelijks slakken te krijgen om het doorgroeien van de tanden te voorkomen, dat doorgroeien is vaak een groot probleem bij deze kogelvis. 

Aquariummaat: Voor de eerste 3 kogelvissen 150 liter. Voor elke volgende kogelvis dient men 40 liter per vis extra te rekenen. Het aquarium moet verder een voldoende lengte hebben omdat het actieve zwemmers zijn.

Waterlaag: Midden en onder.

Karakter: Een relatief vreedzame kogelvis die ook graag in groepen leeft (vooral in het wild is dat het geval).

Activiteit: Een zeer actieve jager. Aquariumplanten krijgen het zwaar te verduren door hun onuitputtelijke zoektocht naar slakken.

Aantal: Leeft graag in groepen, zorg wel voor gebroken zichtlijnen en een dicht beplant aquarium.

Geschikt voor: Ervaren aquariaan.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Mogelijk, echter zullen de medebewoners geregeld happen uit de vinnen missen.

Eventuele medebewoners: Men kan ze samenhouden met snelzwemmende soorten zoals tetra's en barbelen. Ook wat robuustere soorten zoals de Corydoras en de Ancistrus kunnen met ze worden samengehouden. Hou er echter altijd rekening mee dat ze ook snelzwemmende soorten graag pesten en ze zullen dan ook geregeld happen uit de staart of vinnen missen.

Tijd voor uitkomen eitjes: 

Bijzonderheden: Uiterst gevoelig voor overmatige tandgroei. Zoals alle kogelvissen zijn ze ook gevoelig voor nitriet en ammoniak. Geregeld water verversen is dus aan te bevelen.

Alle kogelvissen zijn slordige eters, het is daarom aanbevolen om een goede filter met een overcapaciteit te gebruiken. Ook ziet men soms deze vissen op en neer langs het aquariumglas zwemmen, is dat het geval dan zijn de zichtlijnen onvoldoende gebroken en kan men dat beter veranderen. Ook meer stroming of een groter aquarium kan dit probleem oplossen.

Kweekinfo: Mogelijk doch zeer moeilijk. Ze vertonen geen broedzorg en de eitjes zijn zéér klein en de jongen gaan een planktonische fase door. Het op laten groeien van de jongen zal daarom erg moeilijk zijn.