© Foto 1 en 2: Gerrit Pots

© Foto 3 en 4: Anja Kastermans


Er zijn vele soorten Slijmzwammen, echter maar een paar soorten kunnen permanent onder water leven. Deze komen uit de orde Didymium. Deze soorten kunnen echter ook gewoon op het land leven.

Als men ze in het aquarium aantreft ziet het eruit als een soort schimmel. De meeste aquarianen zullen er dan ook snel vanaf willen, maar eerst gaan we vertellen wat het eigenlijk is. Ze hebben de kenmerken van paddenstoelen, maar ook van dieren. Het zijn echter geen paddenstoelen, ze hebben een geheel eigen evolutie ontwikkeld. Alle slijmzwammen hebben één ding gemeen, ze kunnen zich op een amoeboïde wijze voortbewegen. Dat is als een plasmodium, een grote cel met duizenden celkernen. Zo kan de hele massa langzaam door het aquarium bewegen.

Misschien heeft u ze op dit moment wel in het aquarium zitten. Ze leven namelijk hoofdzakelijk in de bodem, zodat men zich vaak niet eens bewust is van hun aanwezigheid. Een enkele keer komen ze uit de grond tevoorschijn en bewegen dan als een samenhangend geheel over de grond, planten, stenen, hout, ruiten etc. De snelheid is maar een paar centimeter per uur. Ze kunnen echter op meerdere plaatsen tegelijk op duiken. Kijkt men een tijdje niet naar het aquarium, dan heeft men kans dat in één keer alles weer verdwenen is. Ze zijn dan weer in de grond gekropen.

Wat moet u nu doen als u ervan af wilt. Eigenlijk gewoon helemaal niets. U heeft echt iets bijzonders in het aquarium zitten en ze zijn totaal ongevaarlijk voor alle aquariumleven. Ze voeden zich met het micro-organismen uit afval. De voedseldiertjes worden omhult en vervolgens nemen ze het in zich op.

Heeft u nu echter toch besloten om het te verwijderen dan zit er echter maar één ding op. U zal het hele aquarium moeten ontsmetten. Decoratiematerialen moeten dan ook worden ontsmet of worden vervangen door nieuwe decoratie. Dit alles moet omdat slijmzwammen zeer snel kunnen groeien en uit minuscule deeltjes opnieuw kunnen regenereren. 
🖍