© Foto: Tamara van den Acker

© Foto: Tropische vissengids

Naam: Bloody mary garnaal.

Andere benamingen: 

Wetenschappelijke naam: Neocaridina davidi var. Bloody mary.

Oorsprong: De Bloody mary garnaal is een rechtstreekse afstammeling van de Vuurgarnaal en komt dus niet in het wild voor. De wildvorm (Neocaridina davidi) komt uit China, Taiwan en Korea. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Crystal Red wordt deze garnaal intensiever van kleur naar mate deze ouder wordt.

Uiterlijk: Een prachtige (diep) rode garnaal die, hoe ouder deze wordt, des te mooier wordt deze van kleur.

Geslachtsonderscheid: De mannetjes zijn vaak wat lichter van kleur, de vrouwtjes hebben dus een wat diepere kleur en een lager doorlopend schild aan de zijkant en vanzelfsprekend hebben de vrouwtjes een gele eivlek net achter de kop.

Temperatuur: 18 tot 28 °C.

pH: 6 tot 8.

GH: < 8,5.

Leeftijd: Tot 2 jaar.

Lengte: Vrouwtjes ongeveer 3 cm en mannetjes 2,5 cm.

Voedsel: Speciaalvoer voor garnalen, vlokken- en granulaatvoer voor vissen, dode bladeren, fijngestampte erwten en gekookte bladeren van spinazie of voederbiet.

Aquariummaat: Vanaf 20 liter inhoud.

Karakter: Zeer vreedzaam.

Aantal: Groepje van minimaal 10 stuks, beter is het om een hele grote groep (stam) te nemen. Men heeft dan minder kans op inteelt.

Geschikt voor: Beginners.

Bodembedekking: Zand of fijn grind.

Aquariuminrichting en beplanting: Schuilplaatsen zijn noodzakelijk. De beplanting kunnen het best fijnbladige planten en mossoorten zijn.

Belichting: Die mag gerust veel zijn, dat is beter voor de planten- en mosgroei en de kleuren van de garnaal zullen beter uitkomen.

Ander gezelschap: Ze kunnen worden samengehouden met kleine vreedzame vissoorten, de meeste slakkensoorten kunnen ook geen kwaad. Kreeften uit de familie Cherax gaan ook prima samen, deze kreeftensoort heeft totaal geen interesse voor de garnalen. Kreeften uit de Cambarellus familie moeten niet met de garnalen worden samengehouden, deze zullen achter ze aan gaan jagen. Denk er wel aan dat als men ze gaat samenhouden met andere bewoners het aquarium daar dan wel ruim genoeg voor moet zijn.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na ongeveer 3 weken (afhankelijk van de temperatuur).

Aantal jongen: Tussen de 20 en 40 stuks.

Kweekinfo: Hiervoor hoeft men niets speciaals te doen, in een gezonde groep zullen de vrouwtje geregeld met eitjes rondlopen.

Bijzonderheden: Geregeld een deel van het water verversen is sterk aan te raden, ongeveer 25% van het water 1 keer per 2 weken verversen is aan te raden. Zoals bij alle garnaalsoorten dient men de huid van de vervelling in het aquarium te laten liggen, deze zal door de garnalen worden opgegeten want zo krijgen ze de nodige stoffen weer binnen.