© Foto: Pauline Klip

Naam: Zebrakreeft.

Wetenschappelijke naam: Cherax papuanus "Zebra".

Oorsprong: Papoea-Nieuw-Guinea.

Geslachtsonderscheid: De geslachtsopening bij de mannetjes zit boven aan het 5de (laatste) paar looppoten, bij het vrouwtje boven aan het 3de paar looppoten). De scharen van het vrouwtje zijn kleiner en ze zijn bleker van kleur.

Uiterlijk: De Zebrakreeft is één van de vele kweekvariëteiten van de Cherax papuanus.

Temperatuur: 20 tot 26 graden Celsius.

pH (min max): 7 tot 8.

dH (min max): Vanaf 6.

Leeftijd: 6 tot 8 jaar.

Lengte: 10 tot 15 cm.

Voedsel: Gedroogde bladeren van eiken, beuken en elzen. Vlokvoer, voertabletten, rode muggenlarven, erwten, slakken, vissen, etc.

Aquariummaat: Vanaf 100 cm.

Aquarium(inrichting): Allereerst dient men erop te letten dat er geen openingen in de lichtkap aanwezig zijn voor bijvoorbeeld slangen en bedrading. Deze moeten echt worden dichtgemaakt want ze vinden ze en kunnen door de kleinste opening naar buiten kruipen. Verder dienen er veel schuilplaatsen te zijn in de vorm van stenen (grotten), kienhout, buizen, etc.

Waterlaag: Bodem.

Temperament t.o.v. vissen: Gaat over het algemeen redelijk goed mits de vissen niet te opdringerig zijn.

Temperament t.o.v. soortgenoten: Ze zijn redelijk vriendelijk tegenover soortgenoten.

Temperament t.o.v. andere kreeftensoorten: Het is af te raden andere kreeftensoorten erbij te houden, de kans op vechten is groot.

Temperament t.o.v. planten: Als ze voldoende plantaardig voedsel krijgen eten ze de planten niet op. Krijgen ze te weinig voer dan beginnen ze ook aan de planten.

Aantal: 1 mannetje met meerdere vrouwtjes.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Nee.

Kweken: Niet makkelijk. Bij deze soort is er sprake van broedzorg, de moeder zorgt na de geboorte nog zo'n 2 weken voor de jongen. Voor de opgroei zijn veel dode bladeren (eik en beuk) nodig, de jongen groeien langzaam.

Tijd voor uitkomen eitjes: Ongeveer 30 tot 50 dagen.

Bijzonderheden: Alle kreeftensoorten vervellen van tijd tot tijd. Laat de oude huid ALTIJD in het aquarium liggen. Deze wordt weer opgegeten door de kreeften waardoor ze de nodige stoffen weer binnenkrijgen. Soms gaat het vervellen moeizaam, men kan ze dan helpen door een gedeelte van het water te vervangen door koud water. De vervelling zal dan soepeler verlopen.