© Foto's: Emmanuel De Wael

Naam: Crystal Red.

Andere benamingen: Rode Bijengarnaal.

Wetenschappelijke naam: Caridina cf. cantonensis Crystal Red.

Oorsprong: De Crystal Red is een kweekvorm en komt dus niet in het wild voor. De wildvorm (Neocaridina serrata) komt uit China.

Uiterlijk: Deze garnaal is een kweekvariant van de bijengarnaal (Caridina Serrata). Deze zijn doorgekweekt vanwege hun mooie felle kleuren. De intensiteit van de kleuren kan enorm verschillen en daarmee ook de kwaliteit (gradatie).

Geslachtsonderscheid: Volwassen vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes en het achterlijf van de vrouwtjes is wat meer kromgetrokken dan bij de mannetjes.

Temperatuur: 18 tot 26 °C.

pH: 6 tot 8 (optimaal is 6,5 tot 7).

GH: 4 tot 6.

Leeftijd: 2 jaar.

Lengte: Mannetjes ongeveer 2 cm, vrouwtjes 2,5 cm.

Voedsel: Speciaalvoer voor garnalen, vlokken- en granulaatvoer voor vissen, diepvriesvoer, dode bladeren van een eik of beuk en diverse soorten groenten.

Aquariummaat: Vanaf 30 cm.

Karakter: Zeer vreedzaam.

Aantal: Groepje van minimaal 10 stuks, beter is het om een hele grote groep (stam) te nemen. Men heeft dan minder kans op inteelt.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Bodembedekking: Zand of fijn grind.

Aquariuminrichting en beplanting: Schuilplaatsen zijn noodzakelijk. De beplanting kunnen het best veel fijnbladige planten en mossoorten zijn.

Belichting: Normaal tot veel.

Ander gezelschap: Kleine en rustige vissoorten kunnen prima met de Crystal Red samen worden gehouden, ook Corydorassoorten kunnen prima met ze samen leven. Andere kleine garnaalsoorten zoals de Vuurgarnaal zijn ook prima metgezellen. Echter nooit samenhouden met Bijen-, Hommel- en Tijgergarnalen. Ze zullen namelijk kruizen en dan krijgt men een mengelmoes aan garnalen en zullen de prachtige kleuren van de Crystal Red verdwijnen. De jongen zijn vaak grijsachtig en/of kleurloos.

Tijd voor uitkomen eitjes: 3 tot 4 weken.

Aantal jongen: Ongeveer 30 stuks.

Kweekinfo: Als de waterwaarden goed en stabiel zijn dan zal de kweek makkelijk gaan. Bij onstabiele of verkeerde waterwaarden zullen er geen eitjes komen en het is slecht voor de garnalen want daar zijn ze wel gevoelig voor.

Bijzonderheden: Geregeld een deel van het water verversen is sterk aan te raden, ongeveer 25% van het water 1 keer per 2 weken verversen is aan te raden. Zoals bij alle garnaalsoorten dient men de huid van de vervelling in het aquarium te laten liggen, deze zal door de garnalen worden opgegeten want zo krijgen ze de nodige stoffen weer binnen.