© Foto: Maarten Leeuw

© Foto: ShrimpMania-Soest

© Foto: ShrimpMania-Soest

Naam: CPO kreeft of Oranje dwergkreeft.

Wetenschappelijke naam: Cambarellus patzcuarens.

Oorsprong: Mexico, in Lago de Patzcuaro. De van oorsprong grijs/bruine kreeft is door een Nederlander in het oranje gekweekt.

Geslachtsonderscheid: De vrouwtjes zijn robuuster gebouwd, maar men kan het het duidelijkste zien aan de eerste paar zwempoten. Bij de mannetjes zijn die vergroeid tot gonopodiën, de geslachtsorganen van de kreeft.

Uiterlijk: Dit kreeftje heeft een opvallende oranje kleur.

Temperatuur: 12 tot 28 graden Celsius.

pH (min max): 6 tot 7.

dH (min max): 4 tot 12.

Leeftijd: 2 tot 5 jaar.

Lengte: 4 tot 6 cm.

Voedsel: Voedselresten en ander organisch afval. Diepvries en levend voer worden ook erg op prijs gesteld.

Aquariummaat: Vanaf 30 cm.

Aquarium(inrichting): Allereerst dient men erop te letten dat er geen openingen in de lichtkap aanwezig zijn voor bijvoorbeeld slangen en bedrading. Deze moeten echt worden dichtgemaakt want ze vinden ze en kunnen door de kleinste opening naar buiten kruipen. Per kreeft dienen minstens 2 schuilplaatsen aanwezig te zijn zodat ze zich tijdens het vervellen of jongen (of bij gevaar) kunnen terugtrekken. Plaats ook fijngetakte plantensoorten in het aquarium, deze gebruiken ze graag om in te klimmen.

Waterlaag: Bodem.

Temperament t.o.v. vissen: Vreedzaam.

Temperament t.o.v. soortgenoten: Over het algemeen vreedzaam.

Temperament t.o.v. andere kreeftensoorten: Vreedzaam, echter niet met grotere kreeftensoorten samenhouden dan ze zelf zijn. Ze zullen dan voor voedsel worden aangezien.

Temperament t.o.v. planten: Planten worden met rust gelaten, daar hebben ze geen interesse voor.

Aantal: N.V.T.

Geschikt voor: Beginners.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja, mits er geen roofvissen inzitten, die zien de CPO kreeft als voedsel.

Kweken: Makkelijk, wil men zoveel mogelijk jongen overhouden dan kan men de pas uitgekomen jongen beter apart zetten en op laten groeien in een kweekbak. De moeder en eventuele andere aanwezige CPO kreeften zullen namelijk vroeg of laat de jongen proberen te pakken te krijgen. Als men de temperatuur van het kweekbakje tussen de 20 en 24 graden Celsius houdt zullen de jongen snel groeien.

Tijd voor uitkomen eitjes: Ongeveer 3 weken.

Bijzonderheden: Alle kreeftensoorten vervellen van tijd tot tijd. Laat de oude huid ALTIJD in het aquarium liggen. Deze wordt weer opgegeten door de kreeften waardoor ze de nodige stoffen weer binnenkrijgen. Soms gaat het vervellen moeizaam, men kan ze dan helpen door een gedeelte van het water te vervangen door koud water. De vervelling zal dan soepeler verlopen en vaak daarna krijgen ze eitjes omdat ook de paring dan makkelijker zal gaan omdat de huid nog niet volledig hard is geworden.