Tetraziekte/Neonziekte:

 

De Tetraziekte, ook wel Neonziekte of Neontetraziekte genoemd, wordt veroorzaakt door de parasiet Pleistophora hyphessobryconis. De vis raakt meestal besmet door het eten van levend voer uit een vijver of sloot. Ook kan het gebeuren als de vis verzwakt is door een andere ziekte of verwonding. Als de vis de parasiet opeet wordt hij erdoor besmet. Het afweersysteem van de vis maakt een soort capsule aan waar hij de parasiet in opsluit. De parasiet kan zich in de capsule vermenigvuldigen. Als de capsule open knapt dan komt de parasiet naar buiten en infecteert de vis en zo worden de inwendige organen en spieren van de vis besmet. Dat heeft weer tot gevolg dat er verschillende secundaire infecties ontstaan. De ziekte heet Tetraziekte of Neonziekte omdat die vissen er het vatbaarst voor zijn, echter alle vissoorten kunnen het krijgen.

De symptomen zijn dat de kleur van uw vis valer wordt dan hij normaal gesproken is. De vis zal onregelmatig gaan zwemmen of hangt apathisch in een hoek van het aquarium. Ook kan de vis lusteloos worden en zijn eetlust kan verminderen waardoor hij sterk kan vermageren. Er ontstaan ook vaak bobbels op het lichaam en witachtige plekken onder de huid. Tevens kunnen er bloederige plekken ontstaan op de huid van de vis. Er kunnen zich gaten vormen in de vis en zijn buik kan opzwellen. Daarnaast kunnen er secundaire infecties optreden. Als de ziekte verder vordert zal de vis krom gaan groeien en meestal niet lang daarna sterven.

 

Om te voorkomen dat de ziekte op gaat treden dient men dus voorzichtig te zijn met levend voer, ook als men dit in de dierenspeciaalzaak koopt. Zorg verder dat de waterkwaliteit in orde is en ververs geregeld een deel van het water. Men kan ook vitaminen toevoegen zoals JBL Atvitol om te zorgen dat de vissen in goede conditie blijven en niet verzwakken.

 

Genezing is moeilijk en zal zelden lukken, maar men kan eSHa 2000 proberen. Soms lukt het maar lang niet altijd.


Mogelijke medicatie:

eSHa-2000 (klik HIER voor de bijsluiter).