Schommelziekte:

 

De schommelziekte is een teken dat er meer aan de hand is want het is een secundaire infectie, er is dus altijd ook iets anders aan de hand. Iedere vis kan het krijgen, maar vooral de Corydoras en de Black Molly zijn er erg vatbaar voor.

 

Er zijn verschillende symptomen en deze hoeven niet allemaal gelijktijdig aanwezig te zijn. Het is het beste (en vaak ook het eerste wat opvalt) te herkennen aan een schommelende beweging terwijl de vis niet vooruit komt. Ook kan hij een tollende beweging maken en hij lijkt volkomen stuurloos. Zo kan het gebeuren dat ze bovenin het aquarium zitten en plotseling als een "neerstortende helikopter" naar beneden tollen. Vaak ook hangt de vis aan de oppervlakte en is hij veel donkerder van kleur dan normaal. Bij Corydorassen gebeurt het vaak dat ze op de zij of rug op de bodem blijven liggen. De ademhaling is ook meestal veel sneller dan normaal. Na een tijdje krijgen ze vaak waterige en/of doorzichtige ontlasting, dat is vaak een teken dat ze ook nog eens Flagellaten erbij hebben gekregen.

 

De oorzaken van de schommelziekte zijn vaak verkeerde voeding (of te weinig afwisseling in de voeding), een verkeerde watersamenstelling, een plotselinge daling van de temperatuur, een te hoog fosfaat gehalte en/of vervuild water.

 

Een behandeling is zéér lastig en loopt vaak op niets uit. Wilt u toch een behandeling starten doe dat dan in een quarantainebak om de gezonde vissen te ontzien want de behandeling kan schadelijk zijn.

 

Men kan de behandeling proberen met eSHa 2000 (of een soortgelijk middel). Verhoog als eerste de temperatuur met 1 graad Celsius, dit om de parasiet die het veroorzaakt (proberen) te doden. Dan gaan starten met eSHa 2000, geef de vis op de 1ste dag een 5-voudige dosering (overdosis dus), de dag daarna een 4-voudige dosering enz. Maak wel de hele kuur af en stop niet na 1 of 2 dagen. Nu kan men alleen nog maar het beste ervan hopen.

 


Mogelijke medicatie:

eSHa-2000 (klik HIER voor de bijsluiter).

Colombo Cerpofor Bactyfec (klik HIER voor de bijsluiter).