© Foto: Tropische vissengids

Naam: Marmerkreeft.

Wetenschappelijke naam: Procambarus sp. "Marmor".

Oorsprong: USA.

Geslachtsonderscheid: Van deze soort zijn nog nooit mannetjes waargenomen. De eitjes komen zonder bevruchting uit (parthenogenese).

Uiterlijk: Afhankelijk van de zuurtegraad van het water kleuren ze blauw of bruin. Bij een hogere zuurtegraad zal de kreeft bruiner kleuren.

Temperatuur: 5 tot 28 graden Celsius.

pH (min max): 6,5 tot 7,2.

dH (min max): Niet van belang.

Leeftijd: 2 tot 3 jaar.

Lengte: 8 tot 15 cm.

Voedsel: Alleseter zoals plantaardig en dierlijk afval (stukjes vlees en vis), speciale kreeftentabletten en ook diepvriesvoer en levend voer lusten ze graag. Ook aquariumplanten en vissen staan op het menu.

Aquariummaat: Vanaf 80 cm.

Aquarium(inrichting): Allereerst dient men erop te letten dat er geen openingen in de lichtkap aanwezig zijn voor bijvoorbeeld slangen en bedrading. Deze moeten echt worden dichtgemaakt want ze vinden ze en kunnen door de kleinste opening naar buiten kruipen. Er dienen veel schuilplaatsen aanwezig te zijn zodat ze zich tijdens het vervellen of jongen (of bij gevaar) kunnen terugtrekken.

Waterlaag: Bodem.

Temperament t.o.v. vissen: Vangt alle vissoorten die hij te pakken kan krijgen.

Temperament t.o.v. soortgenoten: Alleen soortgenoten van dezelfde grootte kunnen bij elkaar worden geplaatst. Kleine soortgenoten zien ze als voedsel. Tijdens de vervelling proberen ze ook de grotere exemplaren te pakken.

Temperament t.o.v. andere kreeftensoorten: Het is af te raden andere kreeftensoorten erbij te houden want het is zeker dat ze proberen ze te pakken te nemen en op te eten.

Temperament t.o.v. planten: Eet en sloopt alle soorten planten, Anubias en de Javavaren vindt hij een lekkernij.

Aantal:

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Nee, ze zijn alleen geschikt voor een speciaal-aquarium.

Kweken: Makkelijk. Er kunnen tot 120 eitjes aanwezig zijn. De jongen kunnen in gunstige omstandigheden heel snel groeien en reeds na 4 maanden geslachtsrijp zijn en een lengte van 6 cm bereiken. De eerste twee tot drie weken nadat ze uitgekomen zijn zoeken de jongen actief de moeder terug op als ze loskomen.
Ze graven graag in grindbodems en verstoppen zich vaak onder stenen. Er is heel weinig mortaliteit onder de jongen. Jonge dieren van gelijke grootte vallen elkaar zelden lastig en zijn relatief verdraagzaam. NOTE: Dat verandert als ze (half)volwassen zijn.

Tijd voor uitkomen eitjes: Ongeveer 3 tot 4 weken.

Bijzonderheden: Alle kreeftensoorten vervellen van tijd tot tijd. Laat de oude huid ALTIJD in het aquarium liggen. Deze wordt weer opgegeten door de kreeften waardoor ze de nodige stoffen weer binnenkrijgen. Soms gaat het vervellen moeizaam, men kan ze dan helpen door een gedeelte van het water te vervangen door koud water. De vervelling zal dan soepeler verlopen.