Naam: Blauwe Florida kreeft.
Wetenschappelijke naam: Procambarus alleni "Blue".
Oorsprong: Florida, USA.
Geslachtsonderscheid: De vrouwtjes zijn robuuster gebouwd, maar men kan het het duidelijkste zien aan de eerste paar zwempoten. Bij de mannetjes zijn die vergroeid tot gonopodiën, de geslachtsorganen van de kreeft. De mannetjes hebben ook langere en smallere scharen dan de vrouwtjes en blijven kleiner.
Uiterlijk: Gelijk na de geboorte zijn ze al blauw van kleur, als ze ouder worden wordt de kleur nog mooier en donkerder blauw.
Temperatuur: 15 tot 28 graden Celsius.
pH (min max): 6 tot 8.
dH (min max): 10 tot 25.
Leeftijd: 2 tot 3 jaar.
Lengte: Tot 10 cm.
Voedsel: Plantaardig (ook waterplanten) en dierlijk afval (stukjes vlees en vis), speciale kreeftentabletten en ook diepvriesvoer en levend voer lusten ze graag. Ook loof of zacht hout wat de dieren kunnen verwerken mag niet ontbreken.
Aquariummaat: Vanaf 80 cm.
Aquarium(inrichting): Allereerst dient men erop te letten dat er geen openingen in de lichtkap aanwezig zijn voor bijvoorbeeld slangen en bedrading. Deze moeten echt worden dichtgemaakt want ze vinden ze en kunnen door de kleinste opening naar buiten kruipen. Er dienen veel schuilplaatsen aanwezig te zijn zodat ze zich tijdens het vervellen of jongen (of bij gevaar) kunnen terugtrekken.
Waterlaag: Bodem.
Temperament t.o.v. vissen: Over het algemeen vreedzaam, komt een vis echter te dichtbij dan zal hij proberen hem te pakken. Voldoende voeren van stukjes vlees en/of vis voorkomt dat.
Temperament t.o.v. soortgenoten: Ze vertonen territoriumgedrag, dus mannetjes willen elkaar nog wel eens te lijf gaan in een te klein aquarium. Dat gaat nogal eens ten koste van een poot, een schaar of erger.
Temperament t.o.v. andere kreeftensoorten: Het is af te raden andere kreeftensoorten erbij te houden, de kans op vechten is groot.
Temperament t.o.v. planten: Fijnbladige planten zullen ze slopen en opeten. Gebruik daarom alleen stevige plantensoorten en zorg dat ze vaak plantaardige kost krijgen anders proberen ze die ook te slopen.
Aantal: 1 mannetje met meerdere vrouwtjes.
Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.
Geschikt voor gezelschapsaquarium: Mogelijk, lees wel eerst ALLE punten door die hier beschreven staan om te voorkomen dat er het een en ander gesloopt wordt.
Kweken: Makkelijk. De voortplanting kan er heftig aan toe gaan, het mannetje legt het vrouwtje op de rug en houdt haar stevig vast waarna de paring plaatsvind. Daarna legt het vrouwtje de eitjes en bevrucht ze zelf met het opgeslagen sperma van de paring. Dit proces kan wel een paar weken duren en in totaal worden er tussen de 50 en 100 eitjes gelegd. Na het uitkomen van de eitjes blijven de jongen nog kort bij hun moeder en daarna zorgen ze voor zichzelf. Zorg ervoor dat de jongen snel overgezet kunnen worden naar andere aquaria want als ze iets groter zijn worden ze al snel agressief naar hun soortgenoten.
Tijd voor uitkomen eitjes: Ongeveer 3 tot 5 weken.
Bijzonderheden: Alle kreeftensoorten vervellen van tijd tot tijd. Laat de oude huid ALTIJD in het aquarium liggen. Deze wordt weer opgegeten door de kreeften waardoor ze de nodige stoffen weer binnenkrijgen. Soms gaat het vervellen moeizaam, men kan ze dan helpen door een gedeelte van het water te vervangen door koud water. De vervelling zal dan soepeler verlopen.