Flagellaten:

 

Flagellaten zijn eencellige zweephaardiertjes. Ze zien er uit als een ovaal diertje met lange haartjes aan de voor- en achterkant. De flagellaten vestigen zich in de darmen van de vis. In de darmen bewegen ze zich voort met hun lange haren. De flagellaten veroorzaken een beschadiging aan het darmslijmvlies van de vis. De infectie kan zich snel uitbreiden naar andere vissen. De beschadiging van de darmen kunnen nu voor andere bacteriële infecties zorgen zoals een schimmelinfectie.

 

Een besmetting met flagellaten kan komen doordat u het verkeerde voer aan de vis geeft. Ook kan stress bij de vis de oorzaak zijn van deze infectie.

 

Er kunnen verschillende symptomen zijn zoals, een verandering van kleur, de vis maakt schommelende bewegingen, hij kan stil in een hoekje blijven hangen of gaat stress gedrag vertonen. De ontlasting van de vis is vaak wit en slijmerig en blijft als een lange sliert lang aan de vis hangen. Ook kan de vis zwaar ademhalen en niet meer eten terwijl de buik kan gaan opzwellen.

 

Naast medicatie kunt u ook filtermedium van Easy Life gebruiken. Dit kan een besmetting voorkomen doordat het de weerstand van de vis vergroot. Ook werkt het tegen een bacteriële infectie en helpt deze genezen.

 

Mogelijke medicatie:

Tetra Medica HexaEx (klik HIER voor de bijsluiter).

eSHa-2000 (klik HIER voor de bijsluiter).

eSHa Hexamita (klik HIER voor de bijsluiter).

Colombo Cerpofor Flagellex (klik HIER voor de bijsluiter).

JBL Spirohexol Plus 250 (klik HIER voor de bijsluiter).

Sera Professional Flagellol (klik HIER voor de bijsluiter).