Hout in het aquarium


© Foto: Johan Scheenstra

Kienhout:

Wat is het: Kienhout is een verzamelnaam van hout wat onder een dikke laag veen heeft gelegen en het kan van elke boomsoort afkomstig zijn. Het is vaak wel vuil en het kan vol met bacteriën zitten dus moet het goed worden schoongemaakt. Kienhout kan afkomstig zijn van loof- en/of naaldbomen.

Tannine (looizuur) houdend: Weinig tot veel, afhankelijk welke houtsoort het is. 

Invloed op waterkwaliteit: Het water kan er iets zuurder van worden, maar dat is vaak maar weinig. 

Veranderd de kleur van het water erdoor: Mogelijk, ook weer afhankelijk welke houtsoort het is. In de meeste gevallen wordt het water er iets bruinig van wat na verloop van tijd telkens minder wordt.

Gaat het lang mee: Ook weer afhankelijk welke houtsoort het is maar meestal gaat het wel een aantal jaren mee.

Kleur vastheid v/h hout onder water: Wordt na verloop van tijd iets donkerder van kleur.

Kans op schimmelvorming/bacteriebloei: Zelden.

Voorbereiding om het te laten zinken: Het zinkt vrij snel, laat het ongeveer een week in een emmer met koud water weken. Het neemt dan niet alleen water op maar er gaat dan ook het grootste gedeelte tannine uit. Verzwaar het met stenen zodat het hele stuk onder water zit. Kook het niet, de structuur van het hout veranderd dan waardoor het sneller gaat rotten.


© Foto: Maaike Pluis

Slagtanden:

Slagtanden hebben we er maar even apart bijgeplaatst maar eigenlijk zijn dat stukken kienhout waarvan een stuk is afgezaagd/afgebroken en de vorm heeft van een slagtand. Het is dus kienhout, dus wat hierboven bij kienhout staat vermeld geldt ook voor slagtanden.


© Foto: Johan Scheenstra

Mopani hout:

Wat is het: Mopani hout is afkomstig van de Mopane-boom uit Afrika. Het is herkenbaar aan de twee kleuren. De buitenkant is vaak licht van kleur en de binnenkant is donker van kleur. Het is ook vrij zwaar.

Tannine (looizuur) houdend: Weinig tot veel.

Invloed op waterkwaliteit: Het water kan er iets zuurder van worden, maar dat is vaak maar weinig en dus te verwaarlozen. 

Veranderd de kleur van het water erdoor: Het water wordt er bruinig van wat na verloop van tijd telkens minder wordt.

Gaat het lang mee: Gaat erg lang mee.

Kleur vastheid v/h hout onder water: Het wordt iets donkerder van kleur na verloop van tijd.

Kans op schimmelvorming/bacteriebloei: Er komt bijna altijd in het begin schimmel op te zitten wat vanzelf weer verdwijnt en onschadelijk is.

Voorbereiding om het te laten zinken: Het zinkt vaak direct, laat het toch ongeveer een dag of 4 in een emmer met koud water weken. Het neemt dan niet alleen water op maar er gaat dan ook het grootste gedeelte tannine uit. Verzwaar het met stenen zodat het hele stuk onder water zit. Kook het niet, de structuur van het hout veranderd dan waardoor het sneller gaat rotten.


© Foto: Koen Vaske

© Foto: Koen Vaske

© Foto: ShrimpMania

Spiderwood:

Wat is het: Spiderwood komt uit Azië en door alle kleine takjes lijkt het op een spin, vandaar de naam. Het is de wortel van de Azalea. Het wordt zonder schors verkocht waardoor het een mooie licht kleur heeft wat helaas onder water niet zal standhouden.

Tannine (looizuur) houdend: Nee.

Invloed op waterkwaliteit: Helemaal niets.

Veranderd de kleur van het water erdoor: Het water veranderd niet van kleur want spiderwood bevat helemaal geen tannine.

Gaat het lang mee: Na en tijdje willen de punten nog wel eens afbreken. Heeft men een Pleco of ander L-nummer wat graag hout eet dan zal het niet lang mee gaan en dus visvoer voor de genoemde soorten worden.

Kleur vastheid v/h hout onder water: Het is vaak goudachtig of bruin/beige van kleur, dat blijft echter niet zo als het zich vol met water heeft gezogen. Het wordt dan bruin tot donkerbruin.

Kans op schimmelvorming/bacteriebloei: Ja, alle 2 mogelijkheden kunnen voorkomen.

Voorbereiding om het te laten zinken: Het kan behoorlijk lang blijven drijven, laat het daarom een tijd in een emmer met koud water weken. Totdat het echt zinkt kan wel een maand duren. Verzwaar het met stenen zodat het hele stuk onder water zit. Kook spiderwood vooral niet, er zal dan weinig van de structuur overblijven.


© Foto: Diana Lenders

© Foto: Jacqueline van Weele

Malaysian driftwood:

Wat is het: Maleisisch drijfhout, afkomstig dus uit Maleisië. Het meeste is afkomstig van de Diospyros Ebonasea, het hout wordt voor de industrie veel gebruikt en hier noemen we het zwart ebbenhout. Het plantengeslacht zelf telt 400 tot 500 soorten.

Tannine (looizuur) houdend: Ja, een matige hoeveelheid.

Invloed op waterkwaliteit: De pH en de hardheid zal drastisch worden verlaagd. Ideaal voor aquaria die een pH onder de 7 moeten hebben. Gebruik het niet als uw aquarium een pH van boven de 7 moet hebben.

Veranderd de kleur van het water erdoor: Het water zal een theekleurige tint krijgen.

Gaat het lang mee: Het gaat lang mee.

Kleur vastheid v/h hout onder water: Het wordt wel iets donkerder van kleur.

Kans op schimmelvorming/bacteriebloei: Zelden.

Voorbereiding om het te laten zinken: Laat het eerst een tijd in een emmer met koud water weken. Verzwaar het met stenen zodat het hele stuk onder water zit. Ververs het water regelmatig zodat de overtollige tannines worden verwijderd. Doe dat net zolang totdat uzelf vindt dat er voldoende tannine uit is. Kook het niet, de structuur van het hout veranderd dan waardoor het sneller gaat rotten.


© Foto: Tropische vissengids

© Foto: Tropische vissengids

Sumatran driftwood:

Wat is het: Sumatraans drijfhout, afkomstig dus uit Sumatra. Het is oorspronkelijk een wortel. Het wordt geoogst als men het land opruimt en de dode bomen verwijderd. Vaak is het afkomstig van mangrovebomen.

Tannine (looizuur) houdend: Nauwelijks.

Invloed op waterkwaliteit: Niet veel.

Veranderd de kleur van het water erdoor: Kan, maar meestal niet veel.

Gaat het lang mee: Het gaat een redelijke tijd mee.

Kleur vastheid v/h hout onder water: Het wordt wel iets donkerder van kleur.

Kans op schimmelvorming/bacteriebloei: Er komt bijna altijd wel schimmel op te zitten in het begin. Dat is niet schadelijk en verdwijnt vanzelf weer..

Voorbereiding om het te laten zinken: Laat het eerst een tijd in een emmer met koud water weken, het duurt vaak zeker een week voordat het zinkt. Verzwaar het met stenen zodat het hele stuk onder water zit. Kook het niet, de structuur van het hout veranderd dan waardoor het sneller gaat rotten.


© Foto: Konstantin Atanasov

© Foto: Konstantin Atanasov

Mangrove hout:

Wat is het: Mangrove hout is zwaar hout en ook een verzamelnaam van verschillende soorten die afkomstig zijn uit mangroves. Het is vaak herkenbaar aan de wortelachtige takken.

Tannine (looizuur) houdend: Ja, maar niet al te veel.

Invloed op waterkwaliteit: Dat is te verwaarlozen maar het water kan er iets zuurder van worden in het begin.

Veranderd de kleur van het water erdoor: Het water zal er in het begin licht bruin van worden. Na verloop van tijd wordt dat wel minder.

Gaat het lang mee: Het gaat best een lange tijd mee.

Kleur vastheid v/h hout onder water: Het wordt wel iets donkerder van kleur.

Kans op schimmelvorming/bacteriebloei: Zelden.

Voorbereiding om het te laten zinken: Het kan behoorlijk lang blijven drijven, laat het daarom een tijd in een emmer met koud water weken. Verzwaar het met stenen zodat het hele stuk onder water zit. Het kan wel een week of 2 tot 4 duren voordat het zinkt, er zijn echter ook stukken die vrij snel zinken. Ververs het water regelmatig zodat de overtollige tannines worden verwijderd. Kook het niet, de structuur van het hout veranderd dan waardoor het sneller gaat rotten.


Men kan het beste bovenstaande soorten aanschaffen, deze houden het (erg) lang vol onder water en zijn het meeste geschikt, vooral voor beginners.

Hoewel het is af te raden om zelf hout te gaan zoeken in het bos voor je aquarium plaatsen we hieronder toch wat soorten die wel geschikt zijn, dit voor de mensen die zich niet in kunnen houden als ze een mooi stuk hout ergens zien liggen. Denk er wel aan dat voor alle soorten geldt dat het eerst goed gedroogd moet worden voordat het een aquarium in kan. Een droogtijd van minimaal 2 maanden is aan te bevelen. Voor dikke, grote stukken langer.


De volgende soorten zijn geschikt om in een aquarium doen.

De meeste fruitbomen zijn geschikt, zoals de Appelboom, Perenboom en de Kersenboom.

Verder ook de Eik, Els, Beuk, Berk, Meidoorn en de Esdoorn.

Denk bij de Eik er wel aan dat deze erg veel tannine bevat.


De volgende soorten moet je nooit in een aquarium doen.

Conifeer soorten zoals bijvoorbeeld de ceder en de taxus zijn niet geschikt.

Dennen/naaldbomen zoals bijvoorbeeld de pijnboom en de fijnspar zijn ook niet geschikt. Er komen giftige sappen vrij als ze in het water liggen.

Klimop, het is natuurlijk niet een boom maar de stronk ziet er fraai uit. Niet gebruiken want de sappen zijn giftig.

De wijnstok wordt nogal eens in een aquarium geplaatst. Niet doen want ze rotten zo weg.