Laatst bijgewerkt: 23 maart 2025

© Foto: Susan Jutte

© Foto: Vince van Nimwegen

De Helena hierboven heeft een Torenslak te pakken.

© Foto: Tropische vissengids

Op deze foto zijn duidelijk de vierkante eitjes van de Helena zichtbaar.

In elk pakketje zit slechts 1 eitje.

 

Nederlandse naam: Helenaslak, Slak etende slak.

Wetenschappelijke naam: Anentome helena.

Synoniemen: Canidia helena, Clea helena, Melania helena.

Herkomst: Zuidoost-Azië.

Lengte: 2 tot 3 cm.

Leeftijd: 2 tot 5 jaar.

Tweeslachtig: Nee.

Temperatuur (min. max.): 20 - 30 graden Celsius.

pH (min. max.): Ze kunnen in allerlei waterwaarden worden gehouden, echter wordt de schelp in hard water doorgaans mooier en behoudt deze een glanzender en sterker uiterlijk.

Aquariumeisen: Het beste kan 1 slak op 10 liter water worden gehouden, omdat dit zorgt voor voldoende ruimte en optimale leefomstandigheden. Aan het water stellen ze verder geen bijzondere eisen, waardoor ze in vrijwel elk aquarium goed kunnen gedijen zonder ingewikkelde aanpassingen.

Voedsel: Alle slakkensoorten behalve de eigen soort worden gegeten door deze dieren. Bij gebrek aan slakken eten ze daarnaast ook het afval dat op de grond te vinden is, zoals voedselresten en plantenresten. Men kan ze aanvullend bijvoeren met speciale voedertabletten. Hierdoor kunnen ze dus uitstekend worden ingezet tegen een slakkenplaag in het aquarium. Ze eten gemiddeld 1 volwassen slak per dag, maar van jonge slakken kunnen ze er vaak meerdere op een dag opeten. Het is belangrijk te weten dat ze nooit levende planten zullen eten.

Kweek: Als de omstandigheden gunstig zijn (zoals een overvloed aan voerslakken), worden er kleine, vierkante eipakketjes gelegd die elk slechts 1 enkel eitje bevatten. Er worden doorgaans maar een paar eipakketjes achter elkaar gelegd, waardoor je je over een mogelijke slakkenplaag met deze soort niet snel zorgen hoeft te maken. Het duurt ongeveer 1 maand voordat het eitje daadwerkelijk uitkomt en een nieuw exemplaar ontstaat. Wanneer er echter geen voerslakken meer beschikbaar zijn als voedselbron, zal de Anentome helena vrijwel geen eitjes meer leggen en wordt het voortplantingsproces sterk geremd.

Bijzonderheden: Over de Anentome helena wordt vaak beweerd dat ze geen Appelslakken zullen pakken omdat die te groot voor ze zijn. Uit eigen ervaring kan ik echter zeggen dat dat niet het geval is, ze pakken wel degelijk ook een Appelslak als ze de kans krijgen. Het kan echter wel 2 tot 3 weken duren voordat de Appelslak uiteindelijk bezwijkt, want de Helena spuit een soort gif in zijn prooi. Door dat gif lost zijn prooi geleidelijk op en door middel van zijn zuigmond zuigt hij zijn prooi, die dan al grotendeels is opgelost door het gif, op. Bij de Appelslak zal dus maar een gedeelte oplossen, maar stukje voor stukje zal de Helena hem uiteindelijk volledig verorberen. Helena slakken zullen elkaar overigens niet aanvallen, en doen ze dat toch per ongeluk, dan maakt dat niets uit. De Helena is namelijk zelf immuun voor het gif.


Hoe nuttig vond u dit artikel?

Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.

(Plaatsing star-rating 08-03-2025)

Rating: 0 sterren
0 stemmen