Zelf plantenvoeding maken voor aquariumplanten.

 

In de handel zijn vele soorten plantenvoeding voor aquariumplanten verkrijgbaar, u kunt het echter ook zelf maken.

 

Marco Mijdam doet dat al geruime tijd en heeft onderstaand stuk erover geschreven, wij denken dat u dat goed op weg zal helpen bij het zelf maken van de voeding.


Ik zie regelmatig vragen voorbij komen over het bemesten van een aquarium. Ik heb geregeld gezegd dat ik zelf de meststoffen maak, omdat dit veel goedkoper is dan kant en klaar kopen. Daarop kreeg ik dan weer de vraag hoe ik dit doe. Bij deze ga ik dat uitleggen.


Vooraf even wat informatie over mijn aquarium, het is een 90 cm bak met een inhoud van 180 liter, waarvan netto 160 liter water. Het is redelijk beplant, en er zit een CO2-installatie op. Let wel, hoe meer snel groeiende planten, hoe meer nitraat er wordt verbruikt! Er zijn waarschijnlijk ook weer mensen die het anders doen dan ik, lees dit dan ook als een mogelijkheid, niet als de enige waarheid. Het zijn mijn ervaringen, en tot nog toe voldoen deze oplossingen aan mijn gestelde eisen voor de plantengroei.

Allereerst, er zijn macro stoffen en micro stoffen. De macro stoffen zijn stoffen die vrij veel verbruikt worden door de planten. Dit zijn stikstof (nitraat) NO3, fosfaat PO4 en kalium K. De microstoffen (sporenelementen) worden veel minder verbruikt, maar wel zeker zo belangrijk. Denk aan koper, mangaan, nikkel, ijzer, zink en boor.
Voor de macrostoffen heb ik 2 stockoplossingen gemaakt, en ik heb een stockoplossing voor de sporenelementen. Deze maak ik met behulp van poeders, die ik koop in grotere verpakkingen. Bij de oplosmiddelenspecialist koop ik potten van 1kg, Kaliumnitraat (KNO3-krista+) en Kaliumfosfaat (KH2PO4). Kaliumnitraat kost € 10,70 per kg. en Kaliumfosfaat kost € 8,22 per kg.


Hoe maak ik de stockoplossingen?
Ik gebruik gewoon leidingwater, maar er wordt gezegd dat je beter gedemineraliseerd water kunt gebruiken. Voor sommige plaatsen, waar het leidingwater minder geschikt is voor het aquarium is dat misschien zo, maar waar ik woon is het leidingwater goed geschikt.


Kaliumnitraat KNO3 stockoplossing:
Ik neem 500ml water, en daar voeg ik 120 gram kaliumnitraatpoeder aan toe. Neem lauw water, dan lost het poeder makkelijker op. 1ml oplossing is goed om het nitraat in 150 liter aquariumwater met ongeveer 1ppm te laten stijgen. Uit 1kg poeder haal je dus ongeveer 4,2 liter oplossing, en dit kost dan dus € 2,60 per liter. Ik voeg dagelijks ongeveer 10ml oplossing toe, dus dat kost mij ongeveer 20 cent per week.


Kaliumfosfaat KH2PO4 stockoplossing:
Omdat dit minder wordt verbruikt dan nitraat, maak ik deze oplossing minder sterk, je moet dus meer oplossing toevoegen dan van het nitraat om dezelfde stijging te bereiken.
Hier neem ik 10,74 gram kaliumfosfaatpoeder op 500 ml water. Hiermee kan ik het fosfaat met 1ml oplossing op 150 liter aquariumwater 0,1ppm laten stijgen. De kosten voor 1 liter oplossing is nog geen € 0,20. Gemiddeld verbruik ik zo’n 5ml oplossing per week, dus dit kost me € 0,001 cent per week!


Sporenelementen:
Hiervoor koop ik CSM+B. ik koop dit nog in kleinverpakking, maar dit wil ik in de toekomst ook per kg kopen. Ik koop nu 50 gram voor 5 euro, maar ik heb mogelijk een adres waar ik rond de 45 euro moet betalen voor 1kg, dat is een stuk goedkoper.
ik doe 50 gram poeder op 500ml water, hiervan voeg ik 2x per week ongeveer 4 ml oplossing toe op 150 liter aquariumwater. Heb je veel planten, dan iets meer, heb je minder planten, dan iets minder. Gewoon kijken hoe de planten het doen. De kosten van deze meststof met de kleinverpakking is 10 euro per liter, met een verbruik van 8-10ml per week. Dit kost dus € 0,09 per week.
Alle meststoffen bij elkaar kosten dus € 0,30 per week, oftewel € 15,60 per jaar! Hiermee heb je dus een complete voeding voor je planten.
Waarom doe ik de oplossingen apart maken?
Als het nitraat te laag is, maar het fosfaat is goed, dan kun je op deze manier dus alleen nitraat toevoegen, als je nitraat en fosfaat bij elkaar mengt, dan verhoog je automatisch ook je fosfaat, waardoor deze te hoog wordt.


Belangrijk !!!
Als je macrostoffen toevoegt en je moet ook sporenelementen toevoegen, laat hier dan minimaal 6, maar nog beter 12 uur tussen de verschillende toevoegingen zitten. Als je namelijk macrostoffen en sporenelementen tegelijk toevoegt, wordt je ijzer gebonden, en kan het niet meer opgenomen worden door je planten!


Nog wel een opmerking voor je begint, in het begin, totdat je weet wat je aquarium aan stoffen verbruikt, wel regelmatig de hoeveelheid nitraat en fosfaat meten van het aquariumwater, zodat je niet teveel, maar ook niet te weinig toevoegt. Mijn waarden van het nitraat zijn tussen de 10 en 15 ppm, die van het fosfaat tussen de 0,8 en 1,4 ppm (1 ppm = 1 mg/liter).
Als je veel planten heb die voornamelijk de voeding uit de bodem halen (bijv. Cryptocorine), dan kun je met een spuitje 1x per 3 weken 4ml stockoplossing van de sporenelementen in de bodem, bij de wortels van je planten spuiten. Ik gebruik geen voedingsbodem, wel bodemverwarming. Deze zorgt ervoor dat er een lichte stroming in de bodem ontstaat, waardoor de voedingsstoffen meer verdeeld worden in de bodem, en dat er ook zuurstofrijk water in de bodem komt, zodat er ook aerobe bacteriën in de bodem tot leven komen. Op deze manier wordt de bodem een soort filter, met veel voedingsstoffen voor de planten, en op deze manier wordt de kans op bodemrot verminderd.


Als je het gaat proberen, wens ik je hiermee veel succes. Bij mij werkt het. Als je vragen heb, plaats dan maar een berichtje hieronder, dan probeer ik het te beantwoorden.
Groeten Marco.

 

Auteur: Marco Mijdam.

Voor: Tropische vissengids.


Reactie plaatsen

Reacties

Andries melissa
2 jaar geleden

Hey, ik koop ook mijn macro’s aan bij Mertens group,
DTPA 7% en tenso cocktail bestel ik bij de oplosmiddelspecialst rond de 20€ voor 1kg wel inderdaad ook €20 verzendkosten naar België.

Marco Mijdam
3 jaar geleden

Je zou contact kunnen opnemen bij de Mertens Groep. Deze hebben het per kg. Het is wel een groothandel en rekenen hele hoge verzendkosten. Als je in de gelegenheid bent, zou je het af kunnen halen. Als je geluk heb, doen ze niet moeilijk voor particulieren.
Ik ben zelf voor de microstoffen overgestapt op profito. Ik heb een doseerpomp, en de csm kan gaan vlokken, en dan loopt de doseerpomp vast.
Ik hoop dat je er wat aan heb.

Paul Dickhoff
3 jaar geleden

Hoi Marco, een interessant bericht van jou, omdat ook ik mijn voedingstoffen stoffen voor mijn 900 bak al langere tijd groot inkoop en zelf samen stel. Ik gebruik sporen van Hanol-VOF, waar voor mij te veel koper (1,5 %) en geen Mo en Ni in zit. Planten groeien goed, maar het kan beter, reden dat ik Sporenelement (CSM+B) wil uit proberen, maar dan wel in grotere hoeveelheden. Is de aanschaf daarvan in grotere hoeveelheden je inmiddels gelukt? Ik ben benieuwd.