Water verversen.

 

Het water verversen van het aquarium is van tijd tot tijd nodig, men verwijderd op deze manier afvalstoffen die in het water zitten en gelijktijdig kan men de bodem afhevelen zodat ontlasting van de vissen van de bodem mee wordt opgezogen net als plantenresten.

 


Hoe vaak? Het beste kan men dat 1 keer per twee weken doen.

 

Hoeveel? Normaal gesproken kan men het beste 10 tot 20% van het water verversen. NIET meer want door de verversing veranderd de waterkwaliteit en een grote verandering is niet goed voor de vissen en de andere aquarium bewoners zoals slakken, planten enz.

 

Waarmee? Dat kan op verschillende manieren. Maar met een gewone tuinslang of een hevel-bodemreiniger zijn de meest voorkomende.

 

De tuinslang is echter niet aan te bevelen als men gelijktijdig ook de bodem wil reinigen omdat deze vaak ook het zand en/of grind opzuigt tenzij men een paar centimeter boven de bodem blijft. Dat is echter lastig en vaak komt men te dicht bij de bodembedekking en wordt deze mee opgezogen. Wil men alleen het water verversen en niet de rommel van de bodem afhevelen dan volstaat een tuinslang natuurlijk prima.

 

Een hevel-bodemreiniger zuigt geen zand of grind op vanwege de vorm en er zit een roostertje in wat het zand en/of grind tegenhoudt (zie afbeeldingen). Bovendien kan men de "klok" (het onderste stuk) in het zand of grind drukken waardoor de rommel ertussen ook wordt opgezogen. Er zijn zeer veel soorten en merken in de handel verkrijgbaar.