Pop-Eye:

 

Een Pop-Eye (exophthalmus) is bij vissen makkelijk te herkennen door één of twee uitpuilende ogen.

 

Deze aandoening is eigenlijk geen ziekte maar een teken van een ontsteking.

 

Het begint vaak dat één of beide ogen naar buiten gaan puilen, dit komt door een vochtophoping achter of in het oog. In een later stadium zal er een vlies rondom het oog te zien zijn, dit vlies houd het oog op zijn plaats. Daarna zal de vis steeds minder interesse tonen voor het voer, ook zal de vis langs voorwerpen gaan schuren met dat oog waardoor er een infectie zal ontstaan. Zonder een behandeling is de kans groot dat de vis het oog zal verliezen.

 

Als de aandoening maar aan één oog is komt het vaak doordat de vis zich heeft gestoten, bijvoorbeeld doordat 2 of meerdere vissen achter elkaar aangejaagd hebben of door een schrikreactie waarbij de vis ergens tegenaan is gestoten.

 

Dit is over het algemeen goed met eSHa 2000 te behandelen, ook een zoutbad kan prima helpen. Bij een zoutbad plaatst men de vis in een apart bakje of emmer en voegt men daar zout aan toe, zorg ervoor dat het zout goed is opgelost voordat de vis erin geplaatst wordt. De dosering is 20 gram per liter water. Laat de vis er 15 tot 20 minuten inzitten en zorg voor een goede beluchting d.m.v. een luchtsteentje, plaats hem of haar daarna weer terug in het aquarium. De volgende dag kan men dat eventueel herhalen.

 

Heeft de vis het probleem aan beide ogen dan is het vaak een bacteriële infectie. De vochtophoping kan dan door parasieten of zelfs wormen zijn veroorzaakt. Dit kan komen door een slechte waterkwaliteit, een te hoog nitrietgehalte, een slecht werkende filter of bij gebrek aan waterverversing. De parasieten kunnen ook achter het oog terecht zijn gekomen bij het geven van levend voer.

 

Het eerste wat men dan het beste kan doen is 50% van het water te verversen en daarna de behandeling gaan starten.


Mogelijke medicatie:

eSHa-2000 (klik HIER voor de bijsluiter).

Zoutbad.

Colombo Cerpofor Bactyfec als het een bacteriële infectie is (klik HIER voor de bijsluiter).

Sera Baktopur als het een bacteriële infectie is (klik HIER voor de bijsluiter).

Sera Omnipur als het een bacteriële infectie is (klik HIER voor de bijsluiter).