IUCN-status: Niet bedreigd (2011)
Nederlandse naam: Roodoog kogelvis.
Wetenschappelijke naam: Carinotetraodon lorteti.
Synoniemen: Tetrodon lorteti, Tetraodon lorteti, Tetraodon werneri, Carinotetraodon chlupatyi, Tetraodon somphongsi, Tetrodon sompongsei, Monotreta tiranti, Tetraodon borneensis.
Oorsprong: Indochina, Maleisie en Indonesie (Cambodia, Laos, Maleisië, Thailand en Vietnam).
Water: Zoetwater.
Geslachtsonderscheid: Het mannetje is een stuk groter dan het vrouwtje en het kleurpatroon vertoont een groot verschil. Verder heeft het mannetje een "keel" die hij kan uitzetten tijdens de paring of als hij bedreigd wordt.
Temperatuur: 23 - 26 graden Celsius.
pH: 6 - 7,8.
GH: 6 - 16.
KH: 5 - 10.
Licht: Matig.
Beplanting: Dichte beplanting en drijfplanten.
Bodembedekking: Fijn afgerond zand of fijn afgerond grind. Verder worden stukken (kien)hout, rotsen en stenen zeker ook op prijs gesteld.
Stroming: Zwak tot matig. Ze hebben wel een zeer sterke filter nodig, maar de stroming moet hooguit matig zijn.
Leeftijd: 5 jaar.
Lengte: 4,5 cm.
Voedsel: Levend en diepvriesvoer zoals slakken, garnalen, muggenlarven, mosselen, kokkels en andere schaaldieren.
Aquariummaat: Het aquarium dient een inhoud van 75 liter te hebben voor 1 roodoog kogelvis. Voor elke volgende roodoog kogelvis dient men 50 liter per vis extra te rekenen.
Waterlaag: Midden en onder.
Karakter: Zeer agressief.
Activiteit: Overdag rust de vis, na zonsondergang wordt hij actief en gaat hij op jacht.
Aantal: Solitair of paartje. Hou er wel rekening mee dat het zeer territoriale vissen zijn. Het aquarium dient zwaar beplant te zijn met gebroken zichtlijnen en veel schuilplaatsen.
Geschikt voor: Ervaren aquariaan.
Geschikt voor gezelschapsaquarium: Nee.
Eventuele medebewoners: Geen andere medebewoners bijhouden, de meeste vermoorden of verwonden alles wat ze tegenkomen en zeker geen 2 mannetjes bij elkaar doen.
Tijd voor uitkomen eitjes: Na ongeveer 3 dagen.
Bijzonderheden: Zoals alle kogelvissen zijn ze gevoelig voor nitriet en ammoniak. Geregeld water verversen is dus aan te bevelen.
Alle kogelvissen zijn slordige eters, het is daarom aanbevolen om een goede filter met een overcapaciteit te gebruiken.
Kweekinfo: Als het paartje elkaar het hof gaat maken worden de eitjes graag afgezet tussen Javamos (zorg dus dat dat aanwezig is) waar ook de bevruchting plaats vindt. Het vrouwtje kijkt na de eiafzetting niet maar om naar haar kroost en het mannetje zal voor het nest zorgen. Voor de eigen veiligheid van het vrouwtje kan deze beter verwijderd worden.
Na ongeveer 3 dagen komen de jongen tevoorschijn en kunnen ze nog 2 dagen teren op hun eierdooier. Daarna gaan ze zwemmen en kunnen ze met klein levend voer, zoals bijvoorbeeld pas uitgekomen artemia, worden gevoerd.