Planaria:

 

Planaria is natuurlijk niet echt een ziekte, het zijn kleine platte wormpjes die tussen de 3 en 12 mm lang worden. De kop is driehoekig en onder hun lichaam hebben ze haartjes waarmee ze zich voort kunnen bewegen. Als u 's avonds het licht uitdoet dan komen de planaria op het licht af wat in de kamer nog brandt en kruipen ze over de ruiten van het aquarium. Ook zitten ze vaak 's morgens op de ruiten voordat het licht van het aquarium aangaat. Ze zijn gewoon met het blote oog waarneembaar. Planaria is normaal gesproken niet schadelijk voor de vissen, ze overleven gewoon in een aquarium. Als er genoeg voedsel voor ze is zullen ze niet op de vissen gaan zitten. Wel kan het hinderlijk zijn als er veel op de ruiten gaan zitten, wat het zicht belemmerd.

 

Als hun voedsel aanbod echter minder wordt kunnen ze gaan parasiteren op de huid van vissen. Meestal kruipen ze in de kieuwen van de vissen wat stress veroorzaakt. De vissen gaan schuren langs harde voorwerpen en schichtig zwemmen. De planaria veroorzaakt namelijk veel irritatie bij de vis.

 

Als u uw aquarium goed schoonhoudt wordt meestal al voorkomen dat planaria onstaat en/of uitgeroeid. Mocht het toch aanwezig zijn dan kunt u Sera Ectopur gebruiken om de stress tegen te gaan bij de vissen en JBL Punktol Ultra om de planaria tegen te gaan, dit middel werkt tegen alle soorten trilhaardiertjes waarvan planaria er dus één is.

Indien men de Blauwe spat (Trichogaster Trichopterus) in het aquarium houdt zal men geen last van planaria hebben en/of krijgen, ze staan erom bekend planaria als een lekkernij te zien. Hetzelfde geldt voor de kweekvormen van de Blauwe spat, de Marmergoerami en de Goudgoerami, ook deze vissen eten planaria.