Laatst bijgewerkt: 25 juli 2025
🔎 Klik op kleine foto hieronder voor vergroting 🔍
© Foto 1, 2 en 3: Koen Vaske, foto 4: Martin van der Cruijsen
IUCN-status: Niet bedreigd (2009)
Nederlandse naam: Luipaardgoerami of luipaardklimbaars.
Wetenschappelijke naam: Ctenopoma acutirostre.
Synoniemen: Anabas acutirostris, Anabas ocellatus acutirostris, Ctenopoma acutirostris, Anabas ocellatus.
Oorsprong: Afrika.
Landen: Congo, de Democratische Republiek Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek.
Leefomgeving: Ze leven in een uitgestrekt gebied van de Congostroom en komen voor in diverse biotopen. Je vindt ze zowel in snelstromende rivieren als in stilstaande wateren zoals vijvers. Vaak houden ze zich schuil in de weelderige, dichte vegetatie, waar ze op zoek gaan naar prooi.
Geslachtsonderscheid: De mannetjes hebben meerdere stekels op de kieuwen zitten en de schubstructuur aan de basis van de staart is grover.
Temperatuur: 22 - 26 graden Celsius.
pH: 6 tot 7.
GH: 0 tot 6.
Licht: Matig.
Beplanting: Dichte randbeplanting en wat drijfplanten.
Bodembedekking: Zand of grind. Wat bladafval (gedroogde eiken of beuken bladeren) op de bodem en (kien)hout of takken worden zeker ook op prijs gesteld.
Stroming: Zwak.
Leeftijd: 15 jaar.
Lengte: 12 tot 15 cm, er zijn exemplaren bekend die wel 20 cm werden.
Voedsel: In de natuur leven ze voornamelijk van kleinere vissen en ongewervelden. In het aquarium kunnen jonge exemplaren gevoerd worden met muggenlarven (bloedwormen), kleine regenwormen, fijngehakte garnalen en vergelijkbaar voer. Volwassen vissen kan men reepjes vis, hele garnalen, mosselen, levende riviergarnalen, grotere regenwormen en dergelijke geven. Deze vissoort mag geen vlees van zoogdieren of vogels, zoals runderhart of kip, gevoerd krijgen. Sommige lipiden in deze producten zijn moeilijk door de vis te verwerken en kunnen leiden tot overmatige vetafzetting en zelfs orgaandegeneratie. Het voeren van vissen, zoals levendbarende vissen of kleine goudvissen, wordt ook afgeraden. Deze brengen niet alleen een risico op parasieten en ziektes met zich mee, maar hebben doorgaans ook een lage voedingswaarde.
Aquariummaat: 100 cm.
Waterlaag: Midden.
Karakter: Mannetjes zijn onderling agressief, vissen van dezelfde grootte laten ze met rust maar kleine vissen (tot ongeveer 4 cm) zien ze als voedsel.
Aantal: 1 mannetje met meerdere vrouwtjes.
Geschikt voor: Ervaren aquariaan.
Geschikt voor gezelschapsaquarium: Nee.
Tijd voor uitkomen eitjes: Na ongeveer 48 uur.
Bijzonderheden: Deze vissen houden niet van felle verlichting, drijfplanten zijn dus welkom om de verlichting te temperen. Gebruik van 50% osmosewater en filteren over turf is sterk aan te raden. Wekelijks kan men het beste een kleine waterverversing van 10% doen.
Kweekinfo: De kweek van de Luipaardgoerami is erg moeilijk en nog zelden in aquaria gelukt.
Over de paring is nog maar weinig bekend, en men vermoedt dat de paring waarschijnlijk seizoensgebonden is. Vermoedelijk hangt dit samen met de regentijd, omdat er dan een overvloed aan insecten aanwezig is die de vissen als voedsel kunnen gebruiken.
Als een kweek succesvol verloopt, dan strooit het vrouwtje honderden kleine, drijvende eitjes in het water, die vervolgens door het mannetje worden bevrucht. Deze vissen vertonen geen enkele vorm van broedzorg en laten de eitjes aan hun lot over.
De eitjes komen na ongeveer 48 uur uit, waarna de jongen uitkomen en in de eerste paar dagen gevoerd kunnen worden met microscopisch kleine pantoffeldiertjes. Daarna schakelen ze over op iets groters, zoals pas uitgekomen Artemia, die ze gemakkelijker kunnen eten.
Hoe nuttig vond je dit artikel?
Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.
(Plaatsing star-rating 02-03-2025)