Laatst bijgewerkt: 21 juni 2025
IUCN-status: Niet bedreigd (2020)
Nederlandse naam: Vlagcichlide Guyana.
Wetenschappelijke naam: Mesonauta guyanae.
Synoniemen:
Oorsprong: Zuid-Amerika.
Landen: Brazilië en Guyana.
Leefomgeving: Ze wonen in het Amazonegebied, met name rond het stroomgebied van de Rio Negro in Brazilië en het Essequibo-rivierbekken in Guyana.
Geslachtsonderscheid: Mannetjes zijn moeilijk te onderscheiden, maar ze worden iets groter dan vrouwtjes en hebben langere anaalvinnen en staarten.
Temperatuur: 24 - 30 graden Celsius.
pH: 7 tot 7,5.
GH: 8 tot 12.
Licht: Matig.
Beplanting: Gebruik stevige en hoge planten, denk eraan dat ze wel een hapje plantaardig voer lusten. Drijfplanten om het licht te dimmen worden ook op prijs gesteld.
Bodembedekking: Zand of (afgerond) grind wordt aanbevolen alhoewel het geen echte gravers zijn. Verder mogen veel stukken hout, takken en stenen ook niet ontbreken.
Stroming: Normaal.
Leeftijd: 12 jaar.
Lengte: Mannetje tot 20 cm en vrouwtje tot 18 cm.
Voedsel: In het wild is deze vis een echte alleseter, met een voorkeur voor zowel gewervelde als ongewervelde prooien. Om ze in het aquarium gezond en vitaal te houden, hebben ze een gevarieerd dieet nodig. Droogvoer zoals vlokken of pellets kan dienen als basis, maar wissel dit regelmatig af met diepvriesvoer en/of levend voer. Vergeet niet om af en toe ook wat plantaardig voedsel aan te bieden anders willen ze nog wel eens aan de planten gaan knabbelen.
Aquariummaat: 150 cm.
Waterlaag: Midden en boven.
Karakter: Vreedzaam, tegenover soortgenoten zijn ze ook zelden agressief.
Aantal: Paartje of een klein groepje als men een groot aquarium heeft.
Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.
Geschikt voor gezelschapsaquarium: Mogelijk, mits de medebewoners niet al te klein zijn.
Tijd voor uitkomen eitjes:
Bijzonderheden: Ze zijn vaak behoorlijk schuw.
Kweekinfo: Vrij weinig informatie over bekend.
De eitjes worden doorgaans meestal zorgvuldig op een blad of een ander object gelegd (zie laatste twee foto's), net zoals bij de Maanvissen. Beide toegewijde ouders dragen samen verantwoordelijkheid en zorgen goed voor de eitjes en de jongen. Wanneer de jongen vrij beginnen te zwemmen en actief het water verkennen, zoeken ze instinctief bescherming en veiligheid tussen drijfplanten en ander natuurlijk schuilmateriaal.
Men kan dan beginnen met het voeren van de jongen, waarbij levende jonge Artemia een ideale en voedzame keuze vormt voor hun groei en ontwikkeling.
Hoe nuttig vond je dit artikel?
Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.
(Plaatsing star-rating 21-02-2025)