Naam: Hoa Creek.

Wetenschappelijke naam: Cherax boesemani "Hoa Creek".

Oorsprong: Papoea-Nieuw-Guinea.

Geslachtsonderscheid: De geslachtsopening bij de mannetjes zit boven aan het 5de (laatste) paar looppoten, bij het vrouwtje boven aan het 3de paar looppoten). De scharen van het vrouwtje zijn kleiner en ze zijn bleker van kleur. Het mannetje heeft soms karakteristieke witte vlekken aan de buitenkant van de looppoten.

Uiterlijk: De Hoa Creek is één van de vele kweekvariëteiten van de Cherax boesemani. Het is een prachtige kreeft met een opvallend roze lichaam en blauwe scharen met witte randen.

Temperatuur: 18 tot 28 graden Celsius.

pH (min max): 6,8 tot 8.

dH (min max): Niet van belang.

Leeftijd: 2 tot 3 jaar.

Lengte: Tot 15 cm.

Voedsel: Gedroogde bladeren van eiken, beuken en elzen. Vlokvoer, voertabletten, rode muggenlarven, erwten, slakken, vissen, etc.

Aquariummaat: Vanaf 100 cm.

Aquarium(inrichting): Allereerst dient men erop te letten dat er geen openingen in de lichtkap aanwezig zijn voor bijvoorbeeld slangen en bedrading. Deze moeten echt worden dichtgemaakt want ze vinden ze en kunnen door de kleinste opening naar buiten kruipen. Er dienen veel schuilplaatsen te zijn want ze verstoppen zich graag, in de schemering worden ze actief.

Waterlaag: Bodem.

Temperament t.o.v. vissen: Is redelijk vriendelijk naar vissen, als ze echter de kans krijgen er één te pakken zullen ze dat zeker doen.

Temperament t.o.v. soortgenoten: Ze vertonen territoriumgedrag, dus mannetjes willen elkaar nog wel eens te lijf gaan, vooral in de paartijd of als er teveel mannetjes bij elkaar zitten.

Temperament t.o.v. andere kreeftensoorten: Het is af te raden andere kreeftensoorten erbij te houden, de kans op vechten is groot.

Temperament t.o.v. planten: Als ze voldoende plantaardig voedsel krijgen eten ze de planten niet op. Echter, ze graven graag en daardoor zal menige plant los raken.

Aantal: 1 mannetje met meerdere vrouwtjes.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Nee, vissen pakken ze ook als ze de kans krijgen.

Kweken: Makkelijk. Bij deze soort is er sprake van broedzorg, de moeder zorgt na de geboorte nog 3 tot 4 weken voor de jongen.
De jongen groeien echter langzaam en dat verschild enorm tussen de jongen onderling. Voor de opgroei zijn veel dode bladeren (eik en beuk) nodig. Veel schuilplaatsen zijn noodzakelijk om kannibalisme onder de jongen te voorkomen. Ze leven hun hele leven lang zeer verscholen. De kleur van de jongen wordt intenser naarmate ze ouder worden.

Tijd voor uitkomen eitjes: Ongeveer 30 tot 50 dagen.

Bijzonderheden: Alle kreeftensoorten vervellen van tijd tot tijd. Laat de oude huid ALTIJD in het aquarium liggen. Deze wordt weer opgegeten door de kreeften waardoor ze de nodige stoffen weer binnenkrijgen. Soms gaat het vervellen moeizaam, men kan ze dan helpen door een gedeelte van het water te vervangen door koud water. De vervelling zal dan soepeler verlopen.

 

GEZOCHT: Kunt u ons helpen aan een eigengemaakte foto(s) van de hier besproken soort?

Stuur ons dan even een email door ergens op deze regel te klikken en we nemen zo snel mogelijk contact met u op, ook kunt u de foto's meezenden met uw email als een bijlage. Wij en onze bezoekers zijn u er zeer dankbaar voor en u krijgt er eeuwige roem voor terug.