Laatst bijgewerkt: 9 mei 2025

🔎 Klik op kleine foto hieronder voor vergroting 🔍

© Foto 1: Tropische vissengids, foto 2 en 3: Richelle Jansen

Klimbaars

Anabas testudineus

Pakistan, India, Bangladesh, Nepal, Bhutan, Sri Lanka, Myanmar, Thailand, Cambodja, Laos, Vietnam, Zuid-China, Maleisië, Indonesië, Brunei  en Singapore.


IUCN-status: Niet bedreigd (2019)

Nederlandse naam: Klimbaars.

Wetenschappelijke naam: Anabas testudineus.

Synoniemen: Anthias testudineus, Amphiprion testudineus, Antias testudineus, Sparus testudineus, Anabas tastudineus, Anabas testudinens, Anabus testudineus, Perca scandens, Anabas scandens, Lutjanus scandens, Sparus scandens, Amphiprion scansor, Lutjanus testudo, Anabas spinosus, Anabas variegatus, Anabas macrocephalus, Anabas microcephalus, Anabas trifoliatus, Anabas elongatus, Anabas testudineus lacustri, Anabas testudineus ricei, Anabas testudineus riveri.

Oorsprong: Azië.

Landen: Pakistan, India, Bangladesh, Nepal, Bhutan, Sri Lanka, Myanmar, Thailand, Cambodja, Laos, Vietnam, Zuid-China, Maleisië, Indonesië, Brunei  en Singapore.

Leefomgeving: Deze soort komt voor in vrijwel alle stroomgebieden binnen zijn natuurlijke verspreidingsgebied en is waargenomen in diverse habitattypen. Dit omvat onder andere moerassen, meren, kanalen, poelen, kleine waterkuilen, rijstvelden, plassen, hoefijzermeren, zijrivieren en hoofdrivieren. Hoewel het voornamelijk een zoetwatersoort is die in laaglandgebieden leeft, wordt hij in sommige regio’s ook aangetroffen in brakke kustzones.

Geslachtsonderscheid: Het vrouwtje heeft een kortere aarsvin en een zachte rugvin.

Temperatuur: 22 - 26 graden Celsius.

pH: 6,5 tot 7,5.

GH: 2 tot 27.

Licht: Matig.

Beplanting: Dichte randbeplanting en wat drijfplanten.

Bodembedekking: Zand of grind. Stukken (kien)hout, rotsen en/of takken worden zeker op prijs gesteld.

Stroming: Zwak tot matig.

Leeftijd: 5 jaar.

Lengte: 18 tot 24 cm.

Voedsel: Deze vis is voornamelijk een roofvis, maar voedt zich ook met wat plantaardig materiaal, zoals algen en rijstkorrels. Het hoofdvoedsel bestaat echter uit kleinere vissen, ongewervelden en weekdieren. In het aquarium worden doorgaans grotere levende of diepvriesproducten gebruikt, zoals regenwormen en schelpdieren. De meeste exemplaren leren daarnaast ook gedroogd voer te accepteren, waarbij pelletvoer meestal de voorkeur heeft boven vlokken. Vergeet niet om ze af en toe wat vers groenvoer of spirulina vlokken te geven.

Aquariummaat: 150 cm.

Waterlaag: Midden.

Karakter: Agressief.

Aantal: Paartje.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Nee.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na 24 tot 30 uur.

Bijzonderheden: Deze vissoort is vrij schuw en agressief, waardoor ze niet geschikt zijn voor een gezelschapsaquarium. Bovendien eten ze zachte planten en staan ze bekend als uitstekende springers, wat betekent dat een goed afgedekt aquarium absoluut noodzakelijk is. De naam "Klimbaars" wekt de indruk dat deze vissen in staat zijn om in bomen te klimmen. Dit geloofde men vroeger ook, omdat ze soms in bomen werden aangetroffen. Later onderzoek wijst er echter op dat de vissen waarschijnlijk door vogels in bomen zijn achtergelaten. En zo kwam er een einde aan dit bijzondere sprookje.

Er is ook een gele variant, de Gouden klimbaars.

Kweekinfo: De kweek van de Klimbaars is vrij eenvoudig.

Het aquarium dient goed beplant te zijn, zodat er voldoende schuilplaatsen en een geschikte omgeving voor de vissen wordt geboden. Er kunnen tot maar liefst 5000 eitjes worden gelegd, wat een indrukwekkend aantal is. Deze eitjes worden niet zorgvuldig geplaatst, maar gewoon tussen de planten geworpen, wat een natuurlijk proces is. De bevruchte eitjes zullen naar de oppervlakte drijven, waar ze na een korte tijd van 24 tot 30 uur uitkomen. Geen van beide ouders zal zich na het leggen om de eitjes bekommeren; ze blijven volledig onverschillig en zullen zelfs geen enkele poging doen om de eitjes op te eten, wat uniek gedrag is in vergelijking met sommige andere vissoorten.

Als de jongen vrij rondzwemmen, kan men ze succesvol grootbrengen door ze te voeren met Artemia-naupliën, wat een uitstekende eerste voeding voor jonge visjes is.


Hoe nuttig vond je dit artikel?

Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.

(Plaatsing star-rating 02-03-2025)

Rating: 5 sterren
1 stem