© Foto: Steven Langenberg

© Foto: Cherelle van Randeraad

© Foto: Cherelle van Randeraad

© Foto: Petra De Neve

© Foto: ShrimpMania-Soest

© Foto: Tom Van Bever

Naam: Blauwe Waaierhandgarnaal.

Andere benamingen: Afrikaanse Waaierhandgarnaal.

Wetenschappelijke naam: Atya gabonensis.

Oorsprong: Afrika en Zuid-Amerika.

Uiterlijk: De kleuren kunnen sterk variëren van crème, donker bruin, oranjebruin, paarsblauw tot echt blauw. Als de garnaal ouder wordt kan ook de kleur veranderen. Na een verschaling zal hij tijdelijk wit van kleur zijn. 

Geslachtsonderscheid: De volwassen mannetjes zijn een stuk groter dan de vrouwtjes. Verder heeft het mannetje dikkere voorpoten (dat is het derde paar want de eerste twee paar hebben de waaierhandjes) en daar bevindt zich een soort doorn aan die de vrouwtjes missen.

Temperatuur: 20 tot 30 °C.

pH: 6 tot 8 (liefst wat aan de zure kant).

GH: Ze hebben het liefst wat zacht water maar tolereren een wijde range.

Leeftijd: Minimaal 5 jaar.

Lengte: Mannetjes tot 12 cm en vrouwtjes tot 8 cm.

Voedsel: Fijn stofvoer wat ze met de waaierhandjes uit het water zeven. Ook algen en groenvoer staan op hun menu. Speciale voedertabletten voor garnalen en vlokkenvoer slaan ze ook niet af.

Aquariummaat: Vanaf 60 cm.

Karakter: Zeer vreedzaam.

Aantal: 

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Bodembedekking: Zand of fijn grind.

Aquariuminrichting en beplanting: Het aquarium kan gewoon normaal beplant worden, wel zijn schuilplaatsen noodzakelijk en een redelijke stroming van het water omdat ze daar hun voedsel uit filteren.

Belichting: Normaal.

Ander gezelschap: Men kan ze samenhouden met rustige en vriendelijke, niet al te grote, vissen. Beslist niet met kreeften en/of dwergkreeften.

Tijd voor uitkomen eitjes: 28 tot 50 dagen.

Aantal jongen: Enkele honderden.

Kweekinfo: Kweken kan alleen in brak water en is erg moeilijk, ook al omdat 90% van de waaierhandgarnalen mannelijk zijn. Inmiddels is er één geslaagde kweek in aquaria bekend.

Bijzonderheden: Deze prachtige waaierhandgarnaal is wel behoorlijk schuw, men zal ze dus niet al te vaak zien.

Atya gabonensis wordt rood: Tijdens één van mijn zoektochten kwam ik een foto tegen van een knalrode Atya gabonensis (laatste foto), dat was gekomen na een vervelling. Iets dergelijks had ik al vaker gehoord en ben eens verder op onderzoek uitgegaan, echter nergens kunnen vinden wat er dan aan de hand is. Wat ik wel heb kunnen vinden is dat het vaker gebeurd, echter zijn ze allemaal binnen 24 of 48 uur overleden.

Het gedrag was dan ook totaal anders als normaal. Normaal laten ze zich maar zelden zien en zitten ze lekker in hun eigen schuilplaats. Echter de kreeften die rood (sommigen fel oranje) waren naar hun vervelling enorm druk (voor hun doen) en zwommen door de bak heen en verstopten zich ook niet meer.

Helaas hebben ze allemaal nog maar kort geleefd na hun vervelling.

Weet u toevallig hier iets meer over, stuur dan gerust even een email naar ons toe.

P.S. Die foto is NIET bewerkt met een programma.