Witte waas in het aquarium.

 

Een witte waas (mist) in het aquarium ziet er natuurlijk niet mooi uit en het lijkt net of het aquarium verwaarloost is en niet wordt onderhouden.

 

Niets is echter minder waar, het komt vaak voor bij pas opgestarte aquaria of na (te veel) water verversen.

 

 

De witte waas wordt veroorzaakt door een enorme explosie van onschadelijke bacteriën (ook wel bacterie bloei genoemd) en na verloop van tijd zal het vanzelf weer verdwijnen.

 

Gaat het om een pas ingericht aquarium dan kan men het beste niets doen en het geheel een week of twee laten rusten. Het nieuwe aquarium moet echter wel al zijn voorzien van alle werkende apparatuur zoals verwarming, verlichting en filter. Ook de planten dienen aanwezig te zijn, alleen de vissen ontbreken nog. Ziet men na twee weken nog geen enkel resultaat van verbetering dan kan men Waterpest, Cabomba of Grof Hoornblad in het aquarium plaatsen. Deze drie plantensoorten zijn snel groeiende planten, ze nemen veel voedingstoffen uit het water en produceren behoorlijk wat zuurstof. Zo voorkomen ze niet alleen de witte waas maar ook algengroei. Heeft u deze plantensoort(en) er al instaan dan gewoon niets doen en nog even verder afwachten.

 

Is het een aquarium wat al een tijd draait dan heeft men waarschijnlijk een te grote waterwissel gedaan of de filter is te grondig schoongemaakt waardoor er geen (of te weinig) goede bacteriën meer inzitten en is het natuurlijke evenwicht daardoor verstoord geraakt. Ook dan kan men Waterpest, Cabomba en/of Grof Hoornblad in het aquarium plaatsen.

 

Mocht dit alles niet het gewenste resultaat hebben (wat zéér onwaarschijnlijk is) of wil men niet zolang wachten, dan kan men nog Easy-Life vloeibaar filtermedium gebruiken. Dit is een 100% natuurlijk en veilig middel.