© Foto's: Matthias Vandekerkhove

Naam: Clarkii Neon.

Wetenschappelijke naam: Procambarus clarkii "Neon".

Oorsprong: Louisiana, USA.

Geslachtsonderscheid: Mannetjes hebben grotere scharen en zijn intenser van kleur. Men kan het het duidelijkste zien aan de eerste paar zwempoten. Bij de mannetjes zijn die vergroeid tot gonopodiën, de geslachtsorganen van de kreeft.

Uiterlijk: De Clarkii Neon is fel rood van kleur met een "neon" achtig schijnsel.

Temperatuur: 5 tot 30 graden Celsius.

pH (min max): 6 tot 8.

dH (min max): Onder de 20.

Leeftijd: 2 tot 3 jaar.

Lengte: 8 tot 12 cm (zonder de scharen).

Voedsel: Plantaardig en dierlijk afval (stukjes vlees en vis), speciale kreeftentabletten en ook diepvriesvoer en levend voer lusten ze graag.

Aquariummaat: Vanaf 80 cm.

Aquarium(inrichting): Allereerst dient men erop te letten dat er geen openingen in de lichtkap aanwezig zijn voor bijvoorbeeld slangen en bedrading. Deze moeten echt worden dichtgemaakt want ze vinden ze en kunnen door de kleinste opening naar buiten kruipen. Er dienen veel schuilplaatsen aanwezig te zijn zodat ze zich tijdens het vervellen of jongen (of bij gevaar) kunnen terugtrekken.

Waterlaag: Bodem.

Temperament t.o.v. vissen: Vangt geen gezonde levende vissen.

Temperament t.o.v. soortgenoten: Ze vertonen territoriumgedrag, dus mannetjes willen elkaar nog wel eens te lijf gaan. Dat gaat nogal eens ten koste van een poot, een schaar of erger.

Temperament t.o.v. andere kreeftensoorten: Het is af te raden andere kreeftensoorten erbij te houden, de kans op vechten is groot.

Temperament t.o.v. planten: Als ze dagelijks goed worden gevoerd, dus ook plantaardige kost, laten ze de planten vaak wel met rust. Geeft men ze te weinig (plantaardig) voedsel dan kunnen ze fijnbladige planten gaan slopen.

Aantal: 1 mannetje met meerdere vrouwtjes of 1 paartje.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Mogelijk, lees wel eerst ALLE punten door die hier beschreven staan om te voorkomen dat er het een en ander gesloopt wordt.

Kweken: Makkelijk. De voortplanting kan er heftig aan toe gaan, het mannetje legt het vrouwtje op de rug en houdt haar stevig vast waarna de paring plaatsvind. Daarna legt het vrouwtje de eitjes en bevrucht ze zelf met het opgeslagen sperma van de paring. In totaal worden er tussen de 100 en 200 eitjes gelegd. Zorg ervoor dat de jongen, na het uitkomen, snel overgezet kunnen worden naar andere aquaria met zéér veel verstopplaatsen, want ze zullen elkaar ook opeten als ze circa 2 of 3 cm groot zijn.

Tijd voor uitkomen eitjes: Ongeveer 3 tot 4 weken.

Bijzonderheden: Alle kreeftensoorten vervellen van tijd tot tijd. Laat de oude huid ALTIJD in het aquarium liggen. Deze wordt weer opgegeten door de kreeften waardoor ze de nodige stoffen weer binnenkrijgen. Soms gaat het vervellen moeizaam, men kan ze dan helpen door een gedeelte van het water te vervangen door koud water. De vervelling zal dan soepeler verlopen. In de natuur gaan deze kreeften graag op pad buiten het water op zoek naar voedsel.