© Foto: Matthias Vandekerkhove

Nederlandse naam: Batikslak of Tatoeageslak.

Wetenschappelijke naam: Neritina variegata.

Herkomst: Azië (Indonesië).

Lengte: 2,5 tot 3 cm.

Leeftijd: 1 tot 4 jaar, afhankelijk van de temperatuur.

Tweeslachtig: Nee.

Temperatuur (min. max.): 20 - 28 graden Celsius.

pH (min. max.): 6,5 - 8.

Aquariumeisen: Deze slakken hebben 20 liter water per slak nodig. Ze kunnen zich behoorlijk snel uit de voeten maken, vandaar dat ze ook wel "Batik renslak" worden genoemd. Hun andere benaming (Tatoeageslak) slaat op het feit dat ze een variabel patroon hebben, dus bijna geen slak ziet er hetzelfde uit. Het aquarium dient goed te zijn afgesloten anders kruipen ze het aquarium uit want ze verblijven ook geregeld buiten het water.

Voedsel: Hoofdzakelijk plantaardig voedsel en met name algen. Men kan ze bijvoeren met algentabletten, komkommer, sla etc. Zolang ze voldoende plantaardig voedsel krijgen laten ze de planten met rust. Wilt u dus graag een algen etende slak dan voldoet deze soort daar prima aan.

Kweek: In zoetwater onmogelijk. De eitjes worden er wel in gelegd maar zullen nooit uitkomen, dat kan alleen maar in brakwater of zeewater. Men zal met deze slak dus nooit last krijgen van een slakkenplaag.

Bijzonderheden: Bij een te lage KH en/of GH (onder de 5) zal hun schelp langzaam oplossen wat uiteindelijk leidt tot de dood van de slak. Indien men deze slak(ken) voor het eerst in het aquarium zet dient men erop te letten dat de opening naar beneden is gericht, ze kunnen zichzelf namelijk moeilijk omdraaien.