Wat zijn Catappa bladeren eigenlijk en wat is het nut ervan in mijn aquarium.

 

Catappa bladeren zijn afkomstig van de Terminalia Catappa boom, in Nederland wordt hij ook wel de Amandelboom genoemd (niet te verwarren met de ECHTE Amandelboom, de Prunus dulcis). De boom kan een hoogte van 40 meter bereiken en komt voor in de tropische regio’s van Azië, Australië , Afrika en Zuid-Amerika. De bladeren worden ook wel amandel bladeren genoemd (wat het dus eigenlijk niet zijn), dit doordat de pit van de Terminalia Catappa op een amandelnoot lijkt.

 

De Terminalia Catappa verliest tweemaal per jaar zijn blad, eenmaal rond Januari/Februari en eenmaal rond Juli/Augustus. Doordat de bladeren en de schors veel goede stoffen bevatten worden deze ook gebruikt in medicijnen in de regio´s waar de boom te vinden is.

 

Wat is het nut van Catappa bladeren voor de vissen.

 

De bladeren bevatten stoffen die een antibacteriële werking hebben. Uit onderzoek is gebleken dat de stoffen van de bladeren  10 dagen na het toevoegen nog steeds aanwezig zijn in het water.

 

De stoffen voorkomen vooral schimmel, een gewonde vis zal door toevoeging van de bladeren dan ook geen schimmel krijgen waardoor eventuele wondjes of beschadigde vinnen sneller zullen genezen en/of aangroeien.

 

Ook kunnen de bladeren worden toegevoegd als men vissen met eitjes heeft, zo wordt voorkomen dat de eitjes beschimmelen. Dit wordt vooral bij Discusvissen, Maanvissen en de Betta Splendens gedaan, maar kan bij alle eierleggende soorten worden toegepast.

 

De bladeren worden ook als een delicatesse gezien door garnalen en sommige vissoorten. Daarom is het niet nodig bladeren te verwijderen die al een tijd in het water liggen. Ze vergaan langzaam en worden gretig verslonden door garnalen en de vissen.

 

Wat doen de Catappa bladeren met het aquariumwater.

 

Er wordt wel eens gezegd dat de bladeren pH verlagend werken, hier is echter (door recentelijk onderzoek) nauwelijks sprake van gebleken en dit is dus verwaarloosbaar mits men zich aan de dosering van 1 blad op 50 liter water houdt. Door toevoeging van een aantal bladeren zal het water bruinachtig van kleur worden, iets wat mensen met een bepaald biotoop aquarium erg op prijs stellen. Zo wordt de natuurlijke habitat nagebootst van onder andere de Amazone en andere biotopen, want in de natuur bestaat geen kraakhelder water. Nogmaals ... een juiste dosering is 1 blad op 50 liter water.