Opbouw van een aquascape.
(C) Onderstaand artikel is geschreven door Carolien Nemec, ook de foto's zijn door haar gemaakt.
Materialenlijstje: - Scapertools - Plantenlijm (voor mos op hout en planten op stenen) - Papiertape/schilderstape - Insteekhoezen of andere plastic buigzame platen. Soil/Zand - Aqua soil amazonia - JBL Sansibar white - JBL volcano mineral (dit heb ik onder de soil gedaan, vergeten te vermelden in de uitleg). Planten: - Utricularia graminifolia - Limnophila heterophylla - Javamos. Stenen: - Minikiezel - Miniatuur landschapsstenen. Hout: - Mopanihout
1. Alles begint met een idee! Ik heb naast dit bakje eenzelfde 50 liter van Dennerle staan en wil graag een beetje symmetrie, maar dan anders. De basis is een zandpad en stenen.
1.5. In de winkel heb ik diverse stenen uitgezocht en daar ook al neergezet zoals ik dacht dat de scape moest worden. Thuis heb ik de opzet opnieuw gemaakt en dan krijg je toch ook weer andere ideeën. Vervolgens heb ik het bakje opgemeten en uitgemeten hoe de stenen in de bak komen te staan en waar het zandpad ongeveer zou moeten komen.
2. Na het opmeten van de bak en de stenen heb ik met papiertape (niet op de foto) op de bodem van het aquarium stukjes tape geplakt op de plek waar het zandpad moet komen. Ik heb insteekhoesjes gebruikt om “wandjes” te maken. De wandjes heb ik ook met dezelfde tape op hun plek geplakt, waarbij je ervoor zorgt dat de soil er (zover mogelijk) niet onderdoor kan. Op deze foto zie je dat ik eerst de soil in het rechter en linker vak heb gedaan.
3. Op deze foto zie je dat ik het zandpad heb toegevoegd. Zorg ervoor dat de soil en het zand op dezelfde hoogte staan. Met een plantenspuit zorg je ervoor dat zowel de soil als het zand nat wordt/blijft, want de plastic wandjes en de tape moeten ook weer de bak uit en daarbij wil je je zandpad niet vermengen. Als alles goed vochtig is begin je langzaam met het verwijderen van de wandjes. Doe dit met beleid en spuit eventueel nog wat water. Het vraagt wat oefening om het er netjes zonder zand en de soil te vermengen eruit te krijgen.
4. Het resultaat na het weghalen van de wandjes. Mocht er toch onverhoopt wat soil en zand gemengd zijn, kan je dit met een scapertool weer een beetje netter maken. Je kan het ook later “verstoppen” met stenen of planten.
5. Het plaatsen van de stenen begint vervolgens. En hoe je het ook in je hoofd hebt, het is toch altijd even knutselen, bekijken en ter plekke weer veranderen. Ik neem ook altijd meer stenen mee dan nodig en vaak komen kleine stenen goed van pas. Let met het plaatsen van de stenen goed op dat je niet tegen het glas tikt, maar de stenen voorzichtig erin zet. Belangrijk in deze scape is om de stenen in de soil te zetten en tegen het zandpad, niet midden op het zandpad.
6. Na wat knutselen is dit het eerste resultaat met de grote stenen. Door de verschillende plaatsing heb ik geprobeerd wat diepte te creëren.
Tevens heb ik een stukje mopani hout geplaatst.
7. De grote stenen op de achtergrond vormen een brug. De stenen zijn zo hoog dat ze met een gevuld aquarium een beetje boven het water uitkomen.
8. Als je zand en soil naast elkaar hebt en je laat dit zo zonder aanpassingen, dan zal dit gaan mengen als er water bij zit. Je wil voorkomen dat er soil op het witte zand komt. Ik heb helaas geen aparte foto ervan, maar je ziet op deze foto dat ik langs het zandpad kleine stenen heb geplaatst. Deze zet je een beetje op het zandpad en een beetje op de soil en druk het er goed op. Zo voorkom je dat de soil gaat “lopen”. Als er toch wat soil op het zand komt, kan je dit later na het vullen van het aquarium een beetje afzuigen.
9. Het vullen van het aquarium doe je met beleid. Ik gebruik hiervoor een gieter en zorg ervoor dat ik mijn hand onder de straal hou en dit bij het water. Ook zorg ik dat onder mijn hand/straal een steen of stuk hout is. Als je dit niet doet, dan zal je zandpad binnen de kortste keren bruin zijn en eventuele planten die geplaatst zijn, kunnen los gaan.
Planten plaats je het makkelijkst als je het aquarium eerst met een klein laagje water vult, waarbij de soil dan goed nat is. De planten zet je in de soil, niet in het zand.
10. Op het mopanihout heb ik met aquarium/plantenlijm wat javamos geplakt. En op de voorgrond heb ik op steentjes een soort gras geplakt. (Utricularia graminifolia).
Het aquarium moet nu indraaien en daarom is het nog wat mistig. Elke dag zal er plantenvoeding bij gaan en er staat CO2 op. Over een paar weken kunnen er kleine visjes in.