© Foto's: Rob Meulendijks

Nederlandse naam: Malawi Appelslak.

Wetenschappelijke naam: Lanistes nyassanus.

Herkomst: Afrika, uitsluitend in het Malawimeer.

Lengte: 5 - 6 cm.

Leeftijd: Meerdere jaren.

Tweeslachtig: Nee.

Temperatuur (min. max.): 18 - 24 graden Celsius.

pH (min. max.): 7 - 8,5.

Aquariumeisen: 1 slak heeft minimaal 10 liter water nodig. Hou ze niet samen met vissen die slakken lastig vallen. Als vissen naar de slakken happen (met name naar de antennes) kan de slak dusdanig gestrest raken dat hij niet meer uit zijn schelp komt en dus zal verhongeren.

Voedsel: Alleseter zoals voedselresten, dode planten, dode vissen, eieren van andere slakkensoorten etc. Als deze soorten voeding niet of niet voldoende in het aquarium aanwezig zijn zal moeten worden bijgevoerd met bijvoorbeeld algentabletten, vlokvoer, (gekookte) groenten zoals wortel en spinazie. Voert u ze niet bij dan gaan ze aan zachte plantensoorten eten.

Kweek: De meeste eitjes worden gelegd in de lente en in de zomer. De Malawi Appelslak legt haar eitjes onder water in pakketjes van 20 tot 30 eitjes. Ze komen na ongeveer 3 tot 4 weken uit.

Bijzonderheden: Het bijzondere aan deze slak is dat de schelp linksom gedraaid is, bij alle andere Appelslaksoorten zijn de schelpen rechtsom gedraaid. De slak kan zijn schelp afsluiten bij gevaar, tijdens een rustperiode of om uitdroging te voorkomen. Ze kunnen ademhalen via kieuwen (zuurstofrijk water) en via een long (zuurstofarm water).