© Orginele foto's: Sandra V Kempen

© Fotobewerking: Tropische vissengids

Naam: Bultrug kogelvis.

Wetenschappelijke naam: Pao palembangensis.

Synoniemen: Tetraodon palembangensis, Monotretus palembangensis, Monotrete palembangensis, Tetrodon palembangensis, Tetraodon ocellatus, Tetraodon pinguis.

Oorsprong: Thailand, Indo China, Maleisië en Borneo.

Water: Zoetwater.

Geslachtsonderscheid: Met het oog geen zichtbaar verschil waarneembaar.

Temperatuur: 24 - 28 graden Celsius.

pH: 6 - 7,8.

GH: 6 - 16.

KH: 5 - 10.

Licht: Matig tot normaal.

Beplanting: Normale beplanting.

Bodembedekking: Zand of afgerond grind. Verder worden stukken (kien)hout, grote rotsen en wat bloempotten van klei zeker ook op prijs gesteld. De bloempotten vinden ze fijn omdat ze zich niet ingraven zoals de meeste andere soorten kogelvissen en ze zich daarin verstoppen.

Stroming: Matig. Ze hebben wel een zeer sterke filter nodig, maar de stroming moet matig zijn.

Leeftijd: Onbekend.

Lengte: 20 cm.

Voedsel: Levend en diepvriesvoer zoals vis, slakken, garnalen, muggenlarven, mosselen, kokkels en andere schaaldieren.

Aquariummaat: Het aquarium dient een inhoud van 150 liter te hebben voor 1 bultrug kogelvis. Voor elke volgende bultrug kogelvis dient men 100 liter per vis extra te rekenen.

Waterlaag: Midden en onder.

Karakter: Ze zijn niet super agressief, samenhouden met andere vissoorten moet men natuurlijk niet doen want ze jagen ook op vissen. Er zijn echter wel resultaten bekend dat ze samen werden gehouden met meerdere soortgenoten of met de Tetraodon suvatti.

Activiteit: Normaal gesproken beweegt deze soort niet en hangt tussen de planten of verstopt zich onder het zand. Als hij gaat bewegen heeft dat met een eventuele prooi te maken die hij of zij ziet. Hij jaagt, in tegenstelling tot de meeste andere kogelvissen, ook op andere vissen.

Aantal: Zeer afhankelijk van de grootte van het aquarium (zie aquariummaat en karakter). Het aquarium moet verder goed zijn beplant en zijn voorzien van vele schuilplaatsen.

Geschikt voor: Ervaren aquariaan.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Nee.

Eventuele medebewoners: Er zijn resultaten bekend dat ze samen werden gehouden met meerdere soortgenoten of met de Tetraodon suvatti.

Tijd voor uitkomen eitjes: 

Bijzonderheden: Zoals alle kogelvissen zijn ze gevoelig voor nitriet en ammoniak. Geregeld water verversen is dus aan te bevelen.

Alle kogelvissen zijn slordige eters, het is daarom aanbevolen om een goede filter met een overcapaciteit te gebruiken.

Kweekinfo: Het is een enkele keer gelukt om ze in aquaria te kweken, dat is een zeldzaamheid omdat er geen zichtbaar verschil is tussen het mannetje en het vrouwtje.

De eitjes worden afgezet in een grot waar ze een kuil hebben gegraven in het zand. Na de ei afzetting zal het mannetje de eitjes bewaken. Als de eitjes uitgekomen zijn dienen de volwassen dieren te worden verwijderd daar ze anders de jongen zullen opeten.

Men kan de jongen voeren met pas uitgekomen artemia.