© Foto: Gea Bjorn van der Linden


Dwerggoerami ziekte:

 

De naam "Dwerggoerami ziekte" zal de meeste mensen weinig tot niets zeggen behalve dan dat het bij de meeste mensen wel bekend zal zijn dat de Dwerggoerami tegenwoordig een zwakke vis is die op de vreemdste momenten plotseling erg ziek kan worden. De ziekte staat bekend onder de volgende namen: Dwarf Gourami Iridovirus (DGI), Dwarf Gourami Virus (DGV) of Dwarf Gourami IridoVirus (DGIV). De ziekte komt in Azië erg veel voor en wordt veroorzaakt door het Iridovirus. Een behandeling is tot op heden niet mogelijk en het virus komt tot nu toe alleen nog bij de Dwerggoerami voor. Men is echter bang dat het in de toekomst ook andere vissoorten kan treffen.

 

Er zijn vele theorieën voor het uitbreken van de ziekte, echter is er nog niets echt bewezen. Wel is uit een onderzoek gebleken dat 22% van de Dwerggoerami's in Aziatische kwekerijen drager zijn van de ziekte. De kwaliteit van de Dwerggoerami is in de afgelopen 10 jaar daardoor sterk verslechterd. Het immuunsysteem van de vissen is ernstig verzwakt waardoor het zeer zwakke en kwetsbare vissen zijn geworden. Als men zo'n vis aanschaft zal er nog niets aan te merken zijn, maar hij kan wel de drager van het virus zijn, het kan echter een hele tijd duren voordat de ziekte toeslaat.

 

De eerste symptomen zijn dat de vis niet meer eet, hij kan verkleuren, moeilijker gaan ademhalen en de vis kan er opgeblazen uitzien door een vergrote milt. Het lastigste van deze symptomen is dat die ook bij vele andere ziekten voorkomen dus wordt een juiste diagnose stellen daardoor erg moeilijk. Als de ziekte wat verder gevorderd is zal de vis moeilijker gaan zwemmen en vaak op de bodem te vinden zijn waar hij dan op zijn zij op de bodem blijft liggen. Daarna zal hij ook (bijna) niet meer kunnen zwemmen wat voor een labyrintvis dus dodelijk zal zijn want hij kan niet meer naar de oppervlakte toe om lucht te gaan happen. Daarnaast kunnen er ook nog eens andere bacteriële infecties gaan uitbreken, men zal dan gaten, schimmelinfecties en zweren gaan zien.

 

Mogelijke medicatie:

Geen.