© Foto: Elise Kunst


Witte stip:

 

Witte stip is duidelijk herkenbaar door de witte puntjes op de vis, vinnen en staart. Het wordt veroorzaakt door de parasiet Ichthyophthirius Multifiliis en is zéér besmettelijk. Als de ziekte 72 uur in het aquarium aanwezig is wordt het al dodelijk voor (sommige) vissen. De ziekte negeren is dus niet verstandig, er moet direct worden ingegrepen.

 

Hieronder staat de levens cyclus van de parasiet die behoorlijk ingewikkeld is en uit 4 stadia bestaat, lees en bekijk het goed.

1. Dit is de besmette vis met de parasieten die zichtbaar zijn als witte stipjes. Als de parasiet volgroeid is verlaat hij zijn gastheer. Medicijnen doden de volwassen parasieten NIET.

 

2. De volwassen parasiet verlaat zijn gastheer om zich te vermenigvuldigen, dat gebeurt op de bodem.

 

3. De volwassen parasiet heeft zich ingekapseld in een cyste, ook hierin zit hij goed beschermd en ook nu hebben de medicijnen nog GEEN invloed. In de komende 24 uur (afhankelijk van de temperatuur) gaat deze zich delen in sporen, dat kunnen er tussen de 250 tot 1000 stuks zijn. Hoe warmer het water des te sneller verloopt de deling.

 

4. De cyste breekt los en de sporen gaan op zoek naar een gastheer, hiervoor hebben ze 48 uur de tijd, vinden ze in die tijd geen gastheer dan sterven de sporen. Nu kunnen de medicijnen de sporen doden en degenen die het overleven hechten zich aan een nieuwe gastheer en de cyclus begint weer overnieuw. De totale cyclus duurt 6 tot 8 dagen.

De parasieten bestrijden kan op verschillende manieren en/of een combinatie daarvan.

 

Men leest heel vaak dat de temperatuur moet worden verhoogd naar 28 graden Celsius waardoor de parasieten dood gaan.

Dat is dus onzin, de parasiet gaat pas dood bij een temperatuur van 33 graden Celsius of hoger maar dat overleven de meeste vissen echter ook niet daar dit 14 dagen moet worden volgehouden. De temperatuur verhogen naar 28 graden Celsius heeft echter wel zin, hierdoor verloopt de deling in de cyste namelijk sneller waardoor de uitgekomen sporen dus sneller door de medicatie kunnen worden gedood want de medicijnen doden alleen de rondzwemmende sporen en niet de volwassen parasiet op de vis en/of in de cyste.

 

Er zijn diverse soorten medicijnen voor witte stip, welke men ook kiest, het is verstandig om voordat de medicijnen worden toegediend een gedeelte van het water te verversen door de BODEM goed af te zuigen. De cysten die dan op de bodem aanwezig zijn worden door de waterverversing al verwijderd. Daarna de medicatie starten, voor het starten altijd eerst de gebruiksaanwijzing in zijn geheel goed doorlezen want dat verschilt per merk medicijnen. Maak de behandeling dan ook in zijn geheel af en stop niet halverwege als men denkt dat de stip verdwenen is want dat is niet het geval, ook niet als de witte stipjes allemaal van de vissen af zijn, de cysten op de bodem zijn er nog wel en dus moet de medicatie doorgaan zoals op de gebruiksaanwijzing staat vermeld.

Houd ook goed de dosering aan, geeft men te weinig dan zal het medicijn niet werken, geeft men te veel dan kan de schade aan het aquarium milieu groot zijn. Zorg dus dat u de waterhoeveelheid van het aquarium weet (breedte x diepte x hoogte) en haal eventuele actief kool uit de filter want dat haalt de medicijnen weer uit het water zodat het niet zal helpen. Zorg ook voor voldoende stroming in het water zodat de medicijnen overal in het water terecht komen. Het plaatsen van een extra stromingspomp of een luchtpomp is dan ook aan te bevelen tijdens de behandeling. De meeste medicijnen zijn blauwachtig van kleur, hierdoor kan men goed zien of het medicijn zich wel door het gehele aquarium verspreid. Vergeet daarbij vooral de (dode) hoeken van het aquarium niet.

Ook zijn er diverse huis-tuin- en keukenmiddeltjes, kijk daarmee uit, want het verkeerd gebruik daarvan kan nog veel meer ellende veroorzaken. Dat is ook de reden dat we daar niet verder op in gaan.

 

Mensen die hun vissen goed in de gaten houden en kennen zal het opvallen dat sommige vissen geen witte stip krijgen terwijl anderen er aan bezwijken. Dat komt doordat die vissen dan al eens witte stip hebben gehad en ervan genezen zijn, ze zijn daardoor resistent geworden voor witte stip.

 


Mogelijke medicatie:

eSHa Exit (klik HIER voor de bijsluiter).

Colombo Cerpofor Alparex (klik HIER voor de bijsluiter).

Colombo Cerpofor Femsee (klik HIER voor de bijsluiter).

JBL Punktol Plus 125 (klik HIER voor de bijsluiter).

Sera Costapur F. (klik HIER voor de bijsluiter).

Sera Professional Protazol (klik HIER voor de bijsluiter).