© Foto's: Simon de Bruin

Nederlandse naam: Dwerg Appelslak.

Wetenschappelijke naam: Asolene spixi.

Herkomst: Zuid-Amerika (Brazilië).

Lengte: 2 tot 3 cm.

Leeftijd: 1 tot 3 jaar, afhankelijk van de temperatuur.

Tweeslachtig: Nee.

Temperatuur (min. max.): 20 - 23 graden Celsius. Bij een hogere temperatuur zullen ze korter leven. Voorbeeld: bij 23 graden leven ze maar 1 - 2 jaar en bij 20 graden wel 3 jaar.

pH (min. max.): 7 - 8,5.

Aquariumeisen: Aan het water stellen ze weinig eisen, wel dient men erop te letten dat de calciumconcentratie voldoende is anders vallen er gaten in de schelp. Een juiste pH is dus noodzakelijk. Verder kan men het beste 1 slak op 5 tot 10 liter water houden. Dode slakken dient men direct te verwijderen omdat anders de waterkwaliteit sterk achteruit gaat. Men dient ze niet samen te houden met agressieve vissen die naar ze happen (antennes) want dan kunnen ze gestrest raken zodat ze niet meer uit hun schelp komen en verhongeren.

Voedsel: Een Dwerg Appelslak lust van alles, zolang er maar voedingswaarde in zit. Ze zijn gek op groentes zoals komkommer en sla. Ook voedselresten, dode vissen en algen worden gretig opgegeten, echter lang niet alle algensoorten. Geef ze echter nooit teveel voedsel want ze produceren een behoorlijke hoeveelheid afval. Kunnen ze niet voldoende voedsel in het aquarium vinden dan beginnen ze ook aan zachte planten te eten.

Kweek: De meeste eitjes worden in de lente en zomer gelegd. De Dwerg Appelslak legt haar eitjes onder water in pakketjes van 20 tot 30 eitjes en komen na 3 tot 4 weken uit.

Bijzonderheden: De slak kan zijn schelp afsluiten bij gevaar, tijdens een rustperiode of om uitdroging te voorkomen.