© Foto: Patrick Uijttenboogaard


Buikwaterzucht:

 

Buikwaterzucht bij een vis kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan buikwaterzucht bij uw vis veroorzaakt worden door een bacteriële infectie, een virus, slechte waterconditie, nierfalen, het herpesvirus of een tumor. Echter kan het ook veroorzaakt worden door eenzijdige voeding. Door al deze aandoeningen wordt de functie van de lever beschadigd. Buikwaterzucht ontstaat doordat zich organismen of stoffen ophopen in de lever en nieren. Dit kan ernstige beschadigingen teweeg brengen.

 

De functies van de organen kunnen uitgeschakeld worden.  Doordat de waterhuishouding van uw vis ontregeld wordt blijft er water achter in de organen. Het water zakt naar de buikholte van uw vis en uw vis zwelt op. Als de schubben aangetast worden blijft ook hier water in staan. De schubben van uw vis zullen naar buiten toe gaan staan. Hij kan nu gaan lijken op een dennenappel. Ook krijgt de vis problemen met zijn evenwicht en kunnen de ogen gaan uitpuilen. Als alle schubben van uw vis uitstaan is de kans op genezing klein. De organen zijn dan ook al aangetast. Staan er slechts enkele schubben uit, dan kan uw vis geholpen worden met een antibioticum. Zo kan uw vis deze ziekte in een acute- en chronische vorm krijgen. Bij de acute vorm zal de ziekte zich binnen twee dagen uitbreiden en uw vis zal hier aan overlijden. Bij een chronische vorm kan de ziekte opkomen en zelf verdwijnen, het sluimert in het lichaam van uw vis.

 

Een vis met buikwaterzucht is geen pretje. U wilt natuurlijk dat uw vis zo snel mogelijk geneest. Wat kunt u dan het beste doen? Hieronder vindt u een lijstje van medicijnen die kunnen helpen.

 

Mogelijke medicatie:

eSHa-2000 (klik HIER voor de bijsluiter).

Sera Baktopur (klik HIER voor de bijsluiter).

Sera Omnipur (klik HIER voor de bijsluiter).

Colombo Cerpofor Bactyfec (klik HIER voor de bijsluiter).