Algen in het aquarium.

© Foto: Koen Vaske


Omschrijving en de oorzaak:
 Draadalgen komen alleen voor als het biologische evenwicht optimaal is. Dus u heeft eigenlijk alles goed voor elkaar en in balans als u last van draadalgen heeft. Alleen wilt u natuurlijk die draadalgen niet want het zal door het hele aquarium gaan en alles overwoekeren, bovendien neemt het de voeding van planten weg die daardoor af kunnen sterven.

De oplossing: Bij een laag CO2 gehalte doet draadalg het goed, dus een constante toevoer van CO2 zorgt dat de draadalg afsterft of minder wordt. Ook houdt draadalg van ammoniumpieken, dat wordt weer veroorzaakt door rottend materiaal zoals dode planten, slakken, vissen etc., verwijder dus dergelijke rommel.

Zorg vervolgens voor voldoende plantenvoeding zodat de planten de algen blijven overheersen. Dat kan gedaan worden met vloeibare plantenvoeding, let er wel op dat u de gebruiksaanwijzing goed leest en opvolgt want een verkeerde dosering kan weer algengroei in de hand werken. Laat de verlichting maximaal 8 uur per dag aan zodat de algen minder kans hebben op een goede ontwikkeling. Ook zeer belangrijk is een goede doorstroming van het water. Als er plaatsen in het aquarium ontstaan waar geen doorstroming is zal zich daar rommel gaan opstapelen en kunnen algen zich daar prima ontwikkelen en vasthechten. Mocht u de doorstroming niet goed voor elkaar krijgen met uw huidige filter dan kunt u een extra stromingspomp plaatsen die dan zo moet worden geplaatst dat het water in de "dode hoek" weer in beweging komt. Zo'n stromingspomp hoeft niet echt krachtig en/of groot te zijn, als het water daar maar weer in beweging komt.
πŸ–