eSHa EXIT TM - TEGEN WITTE STIP

UITERST WERKZAAM TEGEN ALLE BEKENDE VORMEN VAN STIP.


Wanneer eSHa EXIT te gebruiken?

Het stellen van de juiste diagnose is vaak het succes voor een snelle genezing. Veel visziekten zijn zeer besmettelijk en verspreiden zich snel in het aquariumwater. Het is dan ook van groot belang dat u snel kunt behandelen. Er zijn vroegtijdige signalen die u waarschuwen als er iets niet in orde is met uw vissen.

Huid: de huid is de eerste bescherming en afweersysteem en toont meestal ook de eerste tekenen van een ziekte of gebrek door een infectie. Iedere verkleuring dient u nauwlettend in de gaten te houden.

Vinnen: let op de vinnen. Indien deze dicht tegen het lichaam van de vis zijn aangedrukt duidt dit vaak op een ziekte of gebrek. Vooral bij levendbarende vissen.

Zwemgedrag: ongebruikelijk zwemgedrag of schommelen kan kenmerkend zijn voor de aanwezigheid van een ziekte.

Welke vissen kunnen behandeld worden met eSHa EXIT?
Tropische vissen
Koudwater vissen
Zeewater vissen
EXIT is veilig voor vissen, planten en filters indien correct gedoseerd. EXIT geeft uitstekende resultaten, speciaal bij tropische vissen.

Toepassingsgebieden

EXIT behandelt alle vormen van ‘stip’ (Ichthyo). EXIT onderscheidt zich van andere producten door peperstip (Oodinium) te bestrijden. Dit is een groot voordeel omdat de twee parasieten nogal eens met elkaar verward worden. Hierdoor voorkomt EXIT het kiezen van het verkeerde middel. De onderstaande tabel geeft de specifieke ziekteverwekkers weer die EXIT elimineert.

SYMPTOMEN BIJ ZIEKTEBEELD
1 Kleine witte stippen op het lichaam en de vinnen van de vissen. De vis heeft de neiging zich te schuren langs objecten zoals aquaruimdecoratie.
2 De vis kan problemen hebben met de ademhaling (snelle kieuwbewegingen). De vis is bedekt met een grijs en geelbruine waas. Deze waas ziet er gestipt uit in het begin en lijkt op vele minuscuul kleine goudkleurige stipjes. De vis zal waarschijnlijk proberen zich te ‘krabben’ langs aquariumdecoratie. Er kan zich slijm over het hele lichaam bevinden.

NAAM VAN DE ZIEKTE
’Witte stip’ - ook wel ’ichthyo’ of ‘stip’ (Ichthyophthirius multifiliis). Dit is een van de meest bekende problemen bij aquariumbezitters. Vrijwel alle zoetwatervissen worden beïnvloed.

’Peperstip’ - (Oodinium pillularis). Fataal voor jongen. Deze ziekte is minder bekend dan de gewone ‘witte stip ’ waardoor de symptomen vaak verward worden. Omdat EXIT beide vormen van stip behandeld is het gevaar van het verkeerde middel kiezen geweken. EXIT lost het probleem op van het stellen van een verkeerde diagnose.

EXIT behandeld ook de minder bekende import stip (grove witte stip), peperstip, zwarte stip en de grove stip. Deze infecties zijn vaak zeer besmettelijk en kunnen gemakkelijk verspreiden. Hoe eerder de behandeling van uw vissen gestart wordt, hoe beter hun kans op herstel.

Moet ik voorzichtig zijn bij het stellen van de diagnose van deze syptomen?
Ja, enige voorzichtigheid is geboden wanneer u de diagnose stelt. Dit omdat sommige vissen, in het bijzonder clown botia’s, een witte stip kunnen laten zien als gevolg van een slechte waterkwaliteit en niet als gevolg van een infectieziekte. Tevens kunnen sommige mannelijke vissen, in het bijzonder goudvissen, witte stippen vertonen rond de kieuwen en pectorale vinnen tijdens de paartijd. Deze uitstulpingen zijn niet te verwarren met witte stip.

EXIT – hoe werkt het?

EXIT heeft een unieke, twee ledige werking door een methode die zowel de twee verschillende parasieten bestrijdt, de jonge rondzwemmende alsook de volwassen parasieten die de vis als ‘gastheer’ gebruiken. EXIT benodigd geen extra voorzorgsmaatregelen zoals een apart aquarium, temperatuurverhoging of waterverversing. Het is biologisch afbreekbaar en zelfs na herhaald gebruik blijven er geen elementen in het aquarium en geen residus achter op de vis. EXIT is zelfs geschikt voor zeer gevoelige vissen (zoals de Chocolade gouramis) en zeer jonge vissen dankzij de zorgvuldig uitgebalanceerde samenstelling. In tegenstelling tot andere middelen, bevat EXIT geen formaldehyde, wat zeer gevoelige vissen niet kunnen verdragen.

Hoe vallen de parasieten mijn vissen aan?

De stip parasieten zijn eencellig en zijn zeer besmettelijk als ze jong zijn, en in het ‘vrije-zwemmen’ stadium. In dit stadium zijn ze onzichtbaar voor het blote oog. Ze kunnen zeer snel toeslaan in de slijmhuid van een nieuwe gast vis en hier ‘volwassen’ worden binnen 2-3 weken (ze groeien sneller in tropische temperaturen).

In het volwassen stadium breken ze door de slijmhuid, vallen op de bodem van het aquarium en verankeren zich in een solide omgeving. Hier vormen ze een ingekapselde cyste waarin de enkele cel zich deelt tot 200 - 1200 nieuwe parasieten. Nadat de cyste openbreekt verspreiden de cellen zich in het water en zoeken zeer snel een nieuwe gastheer om het proces weer van voor af aan te beginnen.
Het is ook goed mogelijk dat de parasieten op de gastheer verblijven in stille toestand totdat de gezondheid van de vis afneemt alvorens ze toeslaan. Door de hoge concentratie van deze parasieten en het grote aantal vissen die vaak gehouden worden in aquaria, kunnen slechts enkele in korte tijd een hele epidemie veroorzaken. Het is van groot belang dat u snel handelt zodra de eerste signalen zichtbaar zijn.

Dosering

Ter behandeling van de symptomen van de ziekte zoals bovenstaand beschreven; gebruik dan een standaard drie dagen kuur om te beginnen. Met een meerdaagse dosering bereikt u uitzonderlijke resultaten, terwijl uw vissen zo min mogelijk ongemak hebben. Voor meer uitzonderlijke ziektebeelden gebruikt u de ‘SPECIALE DOSERING’.

1 Bereken het volume van uw aquarium. Bereken alleen het gebied dat gevuld is met water.

Liters is Lengte x Breedte x Diepte in cm ÷ 1000

2 Zoek uw aquarium volume op de dosering schaal. Lees omlaag voor het corresponderende aantal druppels die nodig zijn voor dag een, twee en drie. Let op: de dosering voor dag 2 en 3 is identiek.
3 Doseer de druppels EXIT in het aquarium door het flesje ondersteboven te houden en zacht in de druppelpipet te knijpen (20 druppels = 1 ml). Er moet een zichtbare verbetering optreden binnen 1-2 dagen.

Standaard dosering
(voor 100 liter)
Dag 1 :- 20 druppels
Dag 2 :- 10 druppels
Dag 3 :- 10 druppels

Een flesje EXIT (20 ml) is voldoende voor een 3 daagse kuur voor 1000 liter.

Speciale doseringen
Er zijn zeer resistente soorten (zoals de import stip) waarbij het noodzakelijk is langer te doseren op een 4e en 5e dag. Hoe lang u dient te doseren hangt af van de aard van de infectie. In aansluiting op de standaard kuur, voegt u 10 druppels per 100 liter toe op dag 4 en dag 5.

Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen wanneer ik eSHa EXIT gebruik?
Waterverversing?

Normaal gesproken is het niet nodig voor de behandeling een gedeelte van het water te verversen. Er zijn echter een aantal uitzonderingen:

1 In het geval van twijfelachtige of slechte waterkwaliteit. Door regelmatig testen met eSHa AQUA-QUICK-TEST kunnen waterkwaliteit problemen tijdig opgemerkt worden.

2 Als u binnenkort uw reguliere waterverversing moet doen.

3 Als waterverbeteraars (ontchloorders, metalenbinders) gebruikt zijn.

4 Als u een ander product gebruikt of gebruikt heeft (ververs in dit geval 2 x 40% van uw water over een periode van 3 dagen of filter over verse actieve kool).
Indien u vlak na / tijdens een kuur water ververst, denk er dan aan dat u met het water ook een gedeelte preparaat er uithaalt! U kunt dit ondervangen door een overeenkomstige hoeveelheid EXIT ná de waterverversing te doseren.

Filteren?

U kunt doorfilteren over niet-adsorberende filtermaterialen zoals, wol, zand, grind etc.

Chemisch actieve filter materialen, zoals actieve kool, chloorverwijderaars of metaalbinders (veel waterverbeteraars), uv licht, oxydatoren (waterstofperoxide), kunstharsen etc. dienen altijd verwijderd te worden. Deze kunnen de werking verminderen of zelfs reacties geven. Filters dag en nacht laten lopen!

Overdosering?

Het is niet raadzaam meer te doseren dan de aanbevolen dosering wanneer u EXIT gebruikt.

Overige behandelingen?

Combineer geneesmiddelen nooit met elkaar tenzij de fabrikant dit specifiek aangeeft of aanbeveelt.

Indien u een ander middel wenst te gebruiken vlak na het gebruik van EXIT, kunt u alle EXIT componenten verwijderen door te filteren over verse actieve kool.

Gebruik van EXIT samen met eSHa 2000?

Vissen die in een verzwakte conditie of beschadigd zijn door een van de voornoemde parasieten kunnen vaak kwetsbaar zijn voor ‘superinfecties’ (dit wil zeggen dat de vissen tegelijkertijd lijden aan meerdere verschillende ziektebeelden).

Dit bemoeilijkt de zaken verder en kan een aquarium hobbyist tot wanhoop drijven.

U kunt echter EXIT en eSHa 2000 tegen schimmels, vinrot en bacteriën (effectief tegen meer dan 18 symptomen en ziekten) veilig gebruiken als combinatiepreparaat om u te voorzien van een krachtig en breed effectief middel voor de genezing van uw vissen.

Hoe houd ik mijn vissen in goede gezondheid?
Na een ziekte bevelen wij aan om uw vissen eSHa optima te geven.

eSHa OPTIMA is een combinatie van sporenelementen, vitaminen en mineralen, en is speciaal ontwikkeld om zoetwater vissen in top conditie te krijgen en te houden. Bij ziekte en verwondingen verzwakt de weerstand van uw vissen, eSHa OPTIMA zorgt voor een snel en goed herstel na ziekte  van de vissen.

Waarschuwingen:
- lees voor gebruik altijd de gebruiksinformatie.
- product kan vlekken in kleding e.d. veroorzaken.
- buiten bereik van kinderen en huisdieren houden.

- flacon en bijsluiter altijd in de originele verpakking en vorstvrij bewaren.

- buiten bereik van open wondjes, ogen en andere gevoelige delen houden
- alleen voor gebruik bij siervissen
- deze informatie kan wijzigen

- dit is algemene productinformatie en dient derhalve niet te worden verward met de gebruiksinformatie die bij de verpakking zit.

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud van dit document.

SAMEN VINDEN WIJ DE OPLOSSING

©2011 eSHa Labs
Postbus 431
NL 6200 AK Maastricht