© Foto: Tropische vissengids

Naam: Blue Moon.

Wetenschappelijke naam: Cherax boesemani "Blue Moon".

Oorsprong: Papoea-Nieuw-Guinea.

Geslachtsonderscheid: De geslachtsopening bij de mannetjes zit boven aan het 5de (laatste) paar looppoten, bij het vrouwtje boven aan het 3de paar looppoten). De scharen van het vrouwtje zijn kleiner en ze zijn bleker van kleur. Het mannetje heeft soms karakteristieke witte vlekken aan de buitenkant van de looppoten.

Uiterlijk: De Blue Moon is één van de vele kweekvariëteiten van de Cherax boesemani. Ze hebben een prachtige diepblauwe kleur en aan de buitenkant van de scharen zitten witte strepen. Het staarteinde is oranje van kleur.

Temperatuur: 22 tot 26 graden Celsius.

pH (min max): 6,5 tot 8.

dH (min max): Niet van belang.

Leeftijd: 2 tot 3 jaar.

Lengte: Tot 15 cm.

Voedsel: Gedroogde bladeren van eiken, beuken en elzen. Vlokvoer, voertabletten, rode muggenlarven, erwten, slakken, vissen, etc.

Aquariummaat: Vanaf 100 cm.

Aquarium(inrichting): Allereerst dient men erop te letten dat er geen openingen in de lichtkap aanwezig zijn voor bijvoorbeeld slangen en bedrading. Deze moeten echt worden dichtgemaakt want ze vinden ze en kunnen door de kleinste opening naar buiten kruipen. Er dienen veel donkere schuilplaatsen te zijn want ze verstoppen zich graag in donkere holen en laten zich soms wekenlang niet zien. Houdt daar dus wel rekening mee als men deze soort aanschaft.

Waterlaag: Bodem.

Temperament t.o.v. vissen: Men kan beter geen vissen samenhouden met deze kreeft, ze zullen ze vroeg of laat te pakken krijgen.

Temperament t.o.v. soortgenoten: Ze vertonen territoriumgedrag, dus mannetjes willen elkaar nog wel eens te lijf gaan, vooral in de paartijd. Ook de vrouwtjes zijn dan niet altijd veilig.

Temperament t.o.v. andere kreeftensoorten: Het is af te raden andere kreeftensoorten erbij te houden, de kans op vechten is groot.

Temperament t.o.v. planten: Als ze voldoende plantaardig voedsel krijgen eten ze de planten niet op. Echter, het zijn fanatieke gravers en daardoor zal menige plant worden uitgegraven.

Aantal: 1 mannetje met meerdere vrouwtjes.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Nee, vissen pakken ze ook als ze de kans krijgen.

Kweken: Makkelijk. Bij deze soort is er sprake van broedzorg, de moeder zorgt na de geboorte nog 3 tot 4 weken voor de jongen.
De jongen groeien echter langzaam en dat verschild enorm tussen de jongen onderling. Voor de opgroei zijn veel dode bladeren (eik en beuk) nodig. Veel schuilplaatsen zijn noodzakelijk om kannibalisme onder de jongen te voorkomen. Ze leven hun hele leven lang zeer verscholen. De kleur van de jongen wordt intenser naarmate ze ouder worden.

Tijd voor uitkomen eitjes: Ongeveer 30 tot 50 dagen.

Bijzonderheden: Alle kreeftensoorten vervellen van tijd tot tijd. Laat de oude huid ALTIJD in het aquarium liggen. Deze wordt weer opgegeten door de kreeften waardoor ze de nodige stoffen weer binnenkrijgen. Soms gaat het vervellen moeizaam, men kan ze dan helpen door een gedeelte van het water te vervangen door koud water. De vervelling zal dan soepeler verlopen.