© Foto: Carolien Nemec

© Foto: Sam Vanderstraeten

© Foto: Paul Van de Wouw

Naam: Blue Dream garnaal.

Andere benamingen: Blue Velvet garnaal.

Wetenschappelijke naam: Neocaridina davidi var. Blue Dream.

Oorsprong: De Blue Dream garnaal is een kweekvorm en komt dus niet in het wild voor. De wildvorm (Neocaridina davidi) komt uit China, Taiwan en Korea.

Uiterlijk: De Blue Dream-garnaal heeft een blauwe basiskleur en heeft donkerblauwe tot zwarte vlekken, strepen of stippen op de schaal van verschillende groottes. Elke garnaal heeft zijn eigen individuele patroon. De basiskleur kan variëren van lichtblauw tot intens en diep donkerblauw. Bij sommige dieren is de donkere kleur zo intens dat deze zwart kan worden en de blauwe kleur alleen te zien is onder een sterke lichtbron.

Geslachtsonderscheid: De mannetjes zijn vaak wat lichter van kleur, de vrouwtjes hebben dus een wat diepere kleur en een lager doorlopend schild aan de zijkant en vanzelfsprekend hebben de vrouwtjes een gele eivlek net achter de kop.

Temperatuur: 18 tot 28 °C.

pH: 6 tot 8.

GH: < 8,5.

Leeftijd: Tot 2 jaar.

Lengte: Vrouwtjes ongeveer 3 cm en mannetjes 2,5 cm.

Voedsel: Speciaalvoer voor garnalen, vlokken- en granulaatvoer voor vissen, dode bladeren, fijngestampte erwten en gekookte bladeren van spinazie of voederbiet.

Aquariummaat: Vanaf 20 liter inhoud.

Karakter: Zeer vreedzaam.

Aantal: Groepje van minimaal 10 stuks, beter is het om een hele grote groep (stam) te nemen. Men heeft dan minder kans op inteelt.

Geschikt voor: Beginners.

Bodembedekking: Zand of fijn grind.

Aquariuminrichting en beplanting: Schuilplaatsen zijn noodzakelijk. De beplanting kunnen het best fijnbladige planten en mossoorten zijn.

Belichting: Die mag gerust veel zijn, dat is beter voor de planten- en mosgroei en de kleuren van de garnaal zullen beter uitkomen.

Ander gezelschap: Ze kunnen worden samengehouden met kleine vreedzame vissoorten, de meeste slakkensoorten kunnen ook geen kwaad. Kreeften uit de familie Cherax gaan ook prima samen, deze kreeftensoort heeft totaal geen interesse voor de garnalen. Kreeften uit de Cambarellus familie moeten niet met de garnalen worden samengehouden, deze zullen achter ze aan gaan jagen. Denk er wel aan dat als men ze gaat samenhouden met andere bewoners het aquarium daar dan wel ruim genoeg voor moet zijn.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na ongeveer 3 weken (afhankelijk van de temperatuur).

Aantal jongen: Tussen de 20 en 40 stuks.

Kweekinfo: Hiervoor hoeft men niets speciaals te doen, in een gezonde groep zullen de vrouwtje geregeld met eitjes rondlopen.

Bijzonderheden: Geregeld een deel van het water verversen is sterk aan te raden, ongeveer 25% van het water 1 keer per 2 weken verversen is aan te raden. Zoals bij alle garnaalsoorten dient men de huid van de vervelling in het aquarium te laten liggen, deze zal door de garnalen worden opgegeten want zo krijgen ze de nodige stoffen weer binnen.