Gatenziekte:

 

De gatenziekte, die vaak samengaat met flagellaten, komt geregeld voor bij Discusvissen, Maanvissen en andere Cichliden. Echter kan iedere vis het krijgen en het is zeer besmettelijk.

 

De vis krijgt kleine gaatjes op zijn kop en bij zijn ogen en bek, later ook elders op het lichaam. Echter voordat dat zichtbaar is woed de ziekte al vanbinnen in het lichaam van de vis. Het tast eerst de darmen van de vissen aan waardoor de ontlasting er wit en slijmerig uitziet. Ook zal de vis niet meer gaan eten, daardoor sterk vermageren, en zich af gaan zonderen. In een wat later stadium worden meerdere organen aangetast zoals de lever, galblaas, nieren en de bloedbanen. De flagellaat Octomitus (vroeger Hexamita geheten) is de boosdoener die het veroorzaakt.

 

Als men eenmaal de gaten ziet krijgen bacteriën en schimmels ook hun kans om nog veel meer schade aan te richten.

Ontdekt men de gatenziekte in het begin, dan is er nog wel genezing mogelijk. Hebben er zich echter ook al bacteriën en schimmels genesteld (in bv de gaten) dan is genezing praktisch niet meer mogelijk. Alleen genezing met medicijnen is bovendien niet voldoende omdat daar de oorzaak niet mee wordt verholpen. De gatenziekte kan worden veroorzaakt door een slechte waterkwaliteit of een verkeerde watersamenstelling, een vies en slecht onderhouden aquarium, een verkeerd dieet (te weinig vitaminen en micro-elementen), stress en/of overbevolking of temperatuurschommelingen. Controleer al deze mogelijkheden dus en kijk wat er eventueel bij u van toepassing kan zijn en verhelp dat eerst.

 

Mogelijke medicatie:

Tetra Medica HexaEx (klik HIER voor de bijsluiter).

eSHa Hexamita (klik HIER voor de bijsluiter).

Colombo Cerpofor Flagellex (klik HIER voor de bijsluiter).

Sera Baktopur (klik HIER voor de bijsluiter).

Sera Professional Flagellol (klik HIER voor de bijsluiter).

JBL Spirohexol Plus 250 (klik HIER voor de bijsluiter).