Laatst bijgewerkt: 14 juli 2025
🔎 Klik op kleine foto hieronder voor vergroting 🔍
© Foto 1: Jordi Klompe, foto 2: Laszlo Teunissen, foto 3: Henk Grundmeijer
IUCN-status: Niet geëvalueerd
Nederlandse naam: Dwergslangekopvis.
Wetenschappelijke naam: Channa andrao.
Synoniemen:
Oorsprong: Azië.
Landen: India.
Leefomgeving: Deze soort leeft in een vochtig tropisch klimaat met korte zomers, gevolgd door zware moessonregens en een milde winter. Ze worden vaak aangetroffen in ondiepe, slibrijke bosmoerassen die rijk zijn aan ondergedoken vegetatie. Tijdens droge periodes trekken ze zich regelmatig terug in holen, omdat hun leefgebieden dan kunnen uitdrogen. Wanneer de moessons terugkeren, komen ze weer tevoorschijn.
Geslachtsonderscheid: Vrouwtjes zijn doorgaans groter, robuuster gebouwd en hebben opvallend meer rode tinten in hun lichaam. Mannetjes daarentegen hebben iets langere rug- en aarsvinnen, en vanuit een bovenaanzicht valt hun bredere kop op.
Temperatuur: 22 - 28 graden Celsius. In de "winterperiode" 16 tot 19 graden Celsius.
pH: 6 tot 8.
GH: 4 tot 8.
Licht: Matig.
Beplanting: Zijkanten dicht beplant met in het midden open zwemruimte, ook drijfplanten stellen ze op prijs maar zorg wel dat er ruime open stukken zijn waar ze lucht kunnen happen.
Bodembedekking: Zand of fijn grind.
Stroming: Matig tot normaal.
Leeftijd: 7 jaar.
Lengte: 11 cm.
Voedsel: Deze roofvis voedt zich voornamelijk met kleine vissen en insecten. In een aquarium heeft hij vooral levend of diepvriesvoer nodig. Je kunt hem voeren met garnalen, regenwormen, stukjes vis en mosselen. Droogvoer wordt soms geaccepteerd. Geef de vis absoluut geen vlees van vogels of zoogdieren, omdat de lipiden hierin niet door zijn lichaam verwerkt kunnen worden. Vermijd ook het voeren van zogenaamde "voedervissen," aangezien deze parasieten of ziekten kunnen overbrengen.
Aquariummaat: 80 cm.
Waterlaag: Midden en onder.
Gedrag tegenover soortgenoten: Vreedzaam, als ze in een groep(je) worden gehouden kunnen er wel eens territoriale schermutselingen ontstaan maar deze lopen nooit verkeerd af.
Gedrag tegenover andere soorten: Vreedzaam mits de medebewoners niet al te klein zijn.
Aantal: Paartje of als een groep.
Geschikt voor: Ervaren aquariaan.
Tijd voor uitkomen eitjes: Na ongeveer 3 tot 7 dagen.
Bijzonderheden: De Channa andrao leeft in een regio met een landklimaat, gekenmerkt door hete zomers en koele winters. In de winter zakt de temperatuur doorgaans tot ongeveer 16 graden Celsius, terwijl deze in de zomer varieert tussen 22 en maximaal 28 graden Celsius. Het is belangrijk om de temperatuur gedurende de wintermaanden, voor een periode van ongeveer drie maanden, tijdelijk te verlagen naar zo'n 18 graden Celsius. Als deze soort namelijk te lang wordt blootgesteld aan hogere temperaturen, is er een verhoogd risico op bacteriële infecties.
Kweekinfo: Het kweken met de Channa andrao is best te doen.
Het beste kan een groep worden gehouden waar zich vervolgens een koppel kan vormen, want als men eenvoudigweg een mannetje en een vrouwtje bij elkaar plaatst, dan ontstaat er niet zomaar vanzelf een paartje. Het is belangrijk dat de dieren zelf de mogelijkheid krijgen om een partner te kiezen, wat vaak zorgt voor een sterkere band tussen het koppel en betere resultaten in de kweek.
In de kweekbak moet nu de zomer zo goed mogelijk nagebootst worden, wat betekent dat er een warme temperatuur gecreëerd moet worden en dat het water niet te vaak ververst mag worden. Een stabiele omgeving zonder al te veel verstoring is essentieel om een succesvolle voortplanting te bevorderen en de dieren zich prettig te laten voelen.
Na de paring verzamelt het mannetje de bevruchte eitjes zorgvuldig in zijn bek, waar hij ze veilig bewaart. Na ongeveer 3 tot 7 dagen komen de eitjes uit en verschijnen de jongen. Het vrouwtje blijft ondertussen eitjes produceren die niet worden bevrucht; deze dienen als een waardevolle voedselbron voor de jongen. De ouders nemen samen ongeveer 2 tot 3 weken de zorg voor hun jongen op zich en beschermen hen gedurende deze cruciale periode intensief.
Hoe nuttig vond je dit artikel?
Klik op een ster om jouw beoordeling achter te laten.
(Plaatsing star-rating 04-03-2025)
👉 Misschien vindt u onderstaande Channa soorten ook interessant:
Channa asiatica
(Chinese slangekopvis)
Channa punctata
(Gevlekte slangekopvis)
Channa marulioides
(Keizer slangekopvis)
Channa pleurothalma
(Oogvlek slangekopvis)
Channa aurantimaculata
(Oranjevlek slangekopvis)