© Orginele foto's: Anita Van Drunen - de Wagt

© Fotobewerking: Tropische vissengids

Naam: Hockeystickbarbeel (wat naam betreft niet te verwarren met de gewone Hockeystick).

Wetenschappelijke naam: Trigonostigma hengeli.

Synoniemen: Rasbora hengeli.

Oorsprong: Zuidoost-Azië (o.a. Midden-Sumatra en Thailand).

Biotoop: Aziatisch.

Geslachtsonderscheid: Volwassen mannetjes zijn wat slanker gebouwd dan de vrouwtjes.

Temperatuur: 24 - 27 graden Celsius.

pH: 5,5 tot 6,5.

GH: 2 tot 12.

Licht: Matig.

Beplanting: Dichte randbeplanting met nog wel voldoende zwemruimte. Drijfplanten zijn aan te raden en dan kan de verlichting wat sterker.

Bodembedekking: Zand of grind. Wat bladafval (gedroogde eiken of beuken bladeren) op de bodem en (kien)hout of takken worden zeker ook op prijs gesteld.

Stroming: Matig.

Leeftijd: 6 jaar.

Lengte: 3 tot 4 cm.

Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer en levend voer.

Aquariummaat: 60 cm.

Waterlaag: Midden en boven.

Karakter: Zeer vreedzaam.

Aantal: Schooltje van 5 of meer, beter is minimaal 10 stuks.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja, mits samen gehouden met kleine medebewoners.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na zo'n 18 uur.

Bijzonderheden: Deze vissen houden van zacht en zuur water daarom is het aan te raden om over turf te filteren. Verder is dichte beplanting gewenst waar hij kan schuilen als hij zich bedreigd voelt, er moet echter ook voldoende zwemruimte zijn. De verlichting moet niet al te fel zijn, dit kan men bereiken door wat drijfplanten in het aquarium te doen en de stroming mag in lichte mate aanwezig zijn.

Kweekinfo: Het kweken met het Hockeystickbarbeeltje is vrij lastig.

 

De kweekbak hoeft niet al te groot te zijn en dient te worden beplant met grootbladerige planten waaronder de eitjes kunnen worden afgezet. Deze blijven dan aan de bladeren plakken.

 

Het water in de kweekbak moet zacht en zuur zijn anders worden er geen eitjes afgezet, en mocht dat toch gebeuren dan zijn de eitjes onvruchtbaar. De pH moet tussen de 5,3 en 5,7 zijn, de GH 2 en men kan het beste filteren over turf. De ideale temperatuur is 26 of 27 graden Celsius. Voor het afzetten dient goed te worden gevoerd met levend voer zoals watervlooien en muggenlarven en met diepvriesvoer.

 

Als de eitjes zijn afgezet, zo'n 80 tot 100, moeten de ouders verwijderd worden daar ze anders de eitjes opeten. Na ongeveer 18 uur komen de eitjes uit, de larven blijven dan nog ongeveer 2 dagen vastgeplakt zitten aan de plant en teren op hun dooierzak. Nadat ze vrij zwemmen kunnen ze worden gevoerd met infusoria of liquifry. Na ongeveer 14 dagen kun je overstappen op vers uitgekomen Artemia en stofvoer.