IUCN-status: Niet bedreigd (2011)
Nederlandse naam: Indische algeneter of Siamese algeneter.
Wetenschappelijke naam: Gyrinocheilus aymonieri.
Synoniemen: Psilorhynchus aymonieri, Gyrinocheilus kaznakovi, Gyrinocheilops kaznakoi, Gyrinocheilus kaznakoi, Gyrinocheilus monchadskii, Gyrinocheilus pennocki.
Oorsprong: India en Thailand.
Biotoop: Aziatisch.
Geslachtsonderscheid: De mannetjes zijn slanker dan de vrouwtjes. Bovendien hebben de mannetjes meer uitstulpingen op de kop dan de vrouwtjes.
Temperatuur: 25 - 28 graden Celsius.
pH: 6,5 tot 7,5.
GH: 8 tot 12.
Licht: Normaal tot veel.
Beplanting: Normale beplanting.
Bodembedekking: Zanderige bodem. Hier en daar wat (platte) stenen waar ze op kunnen liggen, en die ze af kunnen grazen van alg, stellen ze zeker op prijs. Schuilplaatsen mogen ook zeker niet ontbreken.
Stroming: Matig tot sterk.
Leeftijd: 15 jaar.
Lengte: 15 tot 25 cm.
Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer, groenvoer en levend voer.
Aquariummaat: 100 cm.
Waterlaag: Bodem.
Karakter: Vredelievend.
Aantal: Solitair houden, op oudere leeftijd vallen ze soortgenoten aan. Op jongere leeftijd kunnen ze als groepje worden gehouden.
Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.
Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja.
Tijd voor uitkomen eitjes:
Bijzonderheden: Van deze soort is ook een nagekweekte albino-variant. De Indische algeneter is een zéér snelle vis die zelfs in een klein aquarium moeilijk te vangen is. Ze willen (vooral op wat latere leeftijd) nogal eens vervelend gaan doen tegen Maanvissen, Discusvissen en Goerami-soorten, ze hechten zich dan aan de vissen vast wat huidbeschadigingen kan veroorzaken. De Indische algeneter wordt ook nogal eens Siamese algeneter genoemd, net als de Crossocheilus (siamensis) oblongus.
Kweekinfo: Is in een aquarium tot nu toe nog nooit gelukt.