© Foto's: Henk Grundmeijer

Naam: Kruisband Chocolade goerami.

Wetenschappelijke naam: Sphaerichthys selatanensis.

Synoniemen: Sphaerichthys osphronemoides selatanensis, Sphaerichthys osphromenoides selatanensis.

Oorsprong: Borneo (Indonesië).

Biotoop: Aziatisch.

Geslachtsonderscheid: De onderkaak van de vrouwtjes is over het algemeen recht en bij de mannetjes licht afgerond. Verder heeft het mannetje een huid onder de kaak die kan uitzetten voor het muilbroeden, want dat doet het mannetje.

Temperatuur: 23 - 25 graden Celsius.

pH: 4,5 tot 6,5.

GH: 0 tot 6.

Licht: Matig.

Beplanting: Dichte randbeplanting en wat drijfplanten.

Bodembedekking: Zand of grind. Wat bladafval (gedroogde eiken of beuken bladeren) op de bodem en (kien)hout of takken worden zeker ook op prijs gesteld.

Stroming: Zwak.

Leeftijd: Onbekend.

Lengte: 4 tot 4,5 cm.

Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer en levend voer.

Aquariummaat: 60 cm.

Waterlaag: Midden.

Karakter: Vreedzaam.

Aantal: Groepje van tenminste 6 exemplaren wordt aanbevolen.

Geschikt voor: Ervaren aquariaan.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Nee, maar ze kunnen wel samen met kleine rustige soorten worden gehouden die ook in dit zachte en zure water kunnen leven.

Tijd voor uitkomen eitjes: Circa 7 tot 20 dagen.

Bijzonderheden: Deze Goerami soort is een muilbroeder. De vis is erg gevoelig voor verandering van de watersamenstelling en gevoelig voor bacteriën en parasieten.

Kweekinfo: Het kweken met deze vissoort is moeilijk.

 

De beste condities voor de kweek zijn: Temperatuur 25 graden Celsius en waterwaarden van PH 4 tot 6, KH 1 en GH 4.

 

Het paren kan enkele uren duren en de eitjes worden op het substraat, van bijvoorbeeld beukenbladeren, afgezet en bevrucht en vervolgens neemt het mannetje alle eitjes in zijn bek om ze uit te broeden. Het mannetje zal meestal dan een rustig plekje in het aquarium gaan zoeken en niets meer eten.

 

De eitjes en jongen worden tussen de 7 en 20 dagen in de bek gehouden voordat ze worden vrij gelaten. Het aantal jongen ligt vaak tussen de 20 tot 40 stuks. Men kan ze groot brengen met Artemia-naupliën en microwormen. Men kan het best dagelijks 10% van het water verversen om de waterkwaliteit en de groeisnelheid te behouden.👉 Misschien vindt u onderstaande Sphaerichthys soorten ook interessant: