© Foto: Daniella Verbrugghe

© Foto: Cynthia Hemelsoet

Naam: Molly (Black).

Wetenschappelijke naam: Poecilia sphenops.

Synoniemen: Mollienisia sphenops, Poecilia thermalis, Gambusia modesta, Gambusia plumbea, Poecilia chisoyensis, Poecilia dovii, Poecilia spilurus, Platypoecilus mentalis, Poecilia boucardii, Poecilia vandepolli arubensis, Platypoecilus nelsoni, Platypoecilus tropicus, Poecilia tenuis. Poecilia spilonota, Poecilia caudata, Mollienesia sphenops macrura, Mollienesia macrura, Mollienesia sphenops vantynei, Mollienesia vantynei, Mollienesia sphenops altissima, Mollienesia altissima, Mollienesia sphenops pallida, Mollienesia pallida, Lembesseia parvianalis, Poecilia vetiprovidentiae, Mollienesia gracilis.

Oorsprong: Zuid- en Centraal-Amerika. Hij komt voor van Mexico tot Columbia.

Biotoop: Zuid- en Centraal-Amerikaans.

Geslachtsonderscheid: Mannetjes hebben een tot gonopodium (geslachtsorgaan) omgevormde vin onderaan de buik.

Temperatuur: 22 - 26 graden Celsius. Volgens sommige kwekers zou het beter zijn om de temperatuur tussen de 27 en 30 graden Celsius te houden, de vissen zijn dan minder vatbaar voor ziekten.

pH: 7,5 tot 8,5.

GH: 10 tot 30.

Licht: Matig tot veel.

Beplanting: Dichte beplanting met wat drijfplanten maar zorg ook voor voldoende open zwemruimte.

Bodembedekking: Zand of grind. Wat stukken (kien)hout, stenen of takken worden zeker ook op prijs gesteld.

Stroming: Matig tot normaal.

Leeftijd: 3 jaar.

Lengte: 5 tot 10 cm.

Voedsel: Droogvoer, groenvoer en diepvriesvoer.

Aquariummaat: 80 cm.

Waterlaag: Midden.

Karakter: Zeer vreedzaam.

Aantal: Groepje van 5.

Geschikt voor: Beginners.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja.

Draagtijd: 28 dagen.

Bijzonderheden: Van de Molly zijn er veel kleur- en vinvariëteiten. Om de Black Molly gezond te houden is de toevoeging van een beetje zout in het water wel noodzakelijk daar ze anders vatbaar zijn voor veel ziekten. In de natuur leven ze vaak in brak water, de vissen die we in het aquarium houden zijn echter bijna allemaal vissen die gekweekt worden en dus geen wildvang zijn.

Kweekinfo: Het kweken met de Molly is zéér makkelijk en ze stellen aan het water verder geen eisen.

 

Het zijn levendbarende vissen die dus geen eitjes leggen maar gelijk levende jongen krijgen, zogenaamde eierlevendbarende vissen. Na de geboorte kunnen de jongen gelijk voor zichzelf zorgen. De draagtijd is 3 tot 4 weken, afhankelijk van de temperatuur. Er kunnen 20 tot 80 jongen geboren worden. Er zijn zelfs gevallen bekent van 150 jongen.

 

Geen van beide ouders zal voor de jongen zorgen en als ze de kans krijgen eten ze de eigen jongen gewoon op. Men kan het vrouwtje echter beter niet in een klein kweekbakje stoppen, want ze zijn snel erg gestrest met het gevolg dat men dode en te vroeg geboren jongen krijgt. Wil men zoveel mogelijk jongen overhouden dan laat men het vrouwtje gewoon in het aquarium bevallen en vervolgens de geboren jongen eruit vangen en apart zetten.

 

Men kan ook rustig de natuur zijn gang laten gaan, zorg dan dat er voldoende planten en drijfplanten zijn waar de jongen zich tussen kunnen verstoppen. De sterksten blijven dan over en zullen uitgroeien tot volwassenen. De jongen kan men grootbrengen met cyclops, artemia, zwarte muggelarven, watervlooien, fijn groenvoer of stofvoer.