© Orginele foto: Hans Harreveld

© Fotobewerking: Tropische vissengids

Naam: Paars potloodvisje.

Wetenschappelijke naam: Nannostomus rubrocaudatus.

Synoniemen: 

Oorsprong: Peru.

Biotoop: Zuid-Amerikaans.

Geslachtsonderscheid: Volwassen mannetjes zijn veel kleurrijker en minder gedrongen dan de vrouwtjes.

Temperatuur: 22 - 28 graden Celsius.

pH: 4 tot 7 (beslist niet hoger dan 7).

GH: 1 tot 5.

Licht: Matig.

Beplanting: Dichte beplanting en wat drijfplanten.

Bodembedekking:  Donker gekleurd zand of grind. Wat bladafval (gedroogde eiken of beuken bladeren) op de bodem wordt op prijs gesteld. Hout en takken waarvan schuilplaatsen moeten worden gemaakt zijn echt noodzakelijk.

Stroming: Matig.

Leeftijd: 3 jaar.

Lengte: 3 tot 4 cm.

Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer en klein levend voer.

Aquariummaat: 90 cm.

Waterlaag: Midden en boven.

Karakter: Vreedzaam tegenover andere soorten maar vanwege hun kleine formaat kunnen ze beter in een speciaal aquarium worden gehouden. Mannetjes onderling zijn erg agressief naar elkaar wat zelfs tot de dood kan leiden. Dat is ook de reden dat ze een naar verhouding groot aquarium nodig hebben zodat de mannetjes kunnen schuilen als ze ruzie met elkaar hebben.

Aantal: Schooltje van minimaal 10 vissen anders maken de mannetjes nog meer ruzie met elkaar. Hoe groter de school des te beter.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Nee, deze soort kan beter in een speciaal aquarium worden gehouden.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na ongeveer 2 dagen.

Bijzonderheden: 

Kweekinfo: De kweek met het Paars potloodvisje is niet al te makkelijk.

 

Men kan ze het beste kweken in een aparte kweekbak. Voordat het paartje in de kweekbak wordt geplaatst dienen ze goed te worden gevoed met uitsluitend levend voer (ongeveer gedurende een week), daarna kan het paartje in de kweekbak worden geplaatst.

 

Aan de waterkwaliteit worden zeer hoge eisen gesteld. Het moet heel zacht en zuur zijn en de kweekbak dient van een aantal bosjes Javamos te zijn voorzien waar de eitjes tussen worden afgezet. Ook dient de kweekbak matig verlicht te zijn. Men kan ook een afzetrooster gebruiken of een laag knikkers op de bodem leggen waar de eitjes tussen kunnen vallen zodat de ouders er niet meer bij kunnen komen.

 

Als de eitjes zijn afgezet moeten de ouders worden verwijderd. De eitjes komen na ongeveer 2 dagen uit. Als de jongen gaan zwemmen kan men ze heel fijn droogvoer of erg klein levend voer geven om ze groot te brengen. Als ze wat groter zijn kan men ze Artemia-naupliën geven. Voer ze meerdere malen per dag en ververs regelmatig een gedeelte van het water.👉 Misschien vindt u onderstaande Nannostomus soorten ook interessant:

Nannostomus eques

(Bruin potloodvisje)

Nannostomus mortenthaleri

(Rode dwerg potloodvisje)

Nannostomus marginatus

(Dwerg potloodvisje)

Nannostomus beckfordi

(Potloodvisje)