© Foto: Johan Quinten

© Foto: Jesse Jente Koster

© Foto: Loek van der Klugt

Naam: Potloodvisje.

Wetenschappelijke naam: Nannostomus beckfordi.

Synoniemen: Nannostomus anomalus, Nannostomus simplex, Nannostomus aripirangensis, Nannostomus aripiragensis, Nannostomus beckfordi surinami.

Oorsprong: Guyana, Rio Negro en de Amazone.

Biotoop: Zuid-Amerikaans.

Geslachtsonderscheid: Volwassen mannetjes hebben 2 rode strepen en de vinnen hebben ook een roodachtige kleur. Ook hebben de mannetjes een blauw vlekje op de aarsvin.

Temperatuur: 23 - 26 graden Celsius. In de natuur hebben deze vissen te maken met schommelende temperaturen. De temperatuur altijd op hetzelfde houden is daarom niet aan te bevelen en kan de gemiddelde levensduur van de vissen verkorten.

pH: 6 tot 7,5.

GH: 1 tot 15.

Licht: Matig.

Beplanting: Dichte randbeplanting en wat drijfplanten.

Bodembedekking:  Donker gekleurd zand of grind. Wat bladafval (gedroogde eiken of beuken bladeren) op de bodem en (kien)hout of takken worden zeker op prijs gesteld.

Stroming: Matig tot normaal.

Leeftijd: 4 jaar.

Lengte: 6 tot 6,5 cm.

Voedsel: Droogvoer, diepvriesvoer en levend voer.

Aquariummaat: 80 cm.

Waterlaag: Boven.

Karakter: Vreedzaam, mannetjes onderling willen nog wel eens ruzie maken maar dat loopt zelden verkeerd af.

Aantal: Schooltje van minimaal 10 vissen.

Geschikt voor: Beginners met enige ervaring.

Geschikt voor gezelschapsaquarium: Ja.

Tijd voor uitkomen eitjes: Na 5 dagen.

Bijzonderheden: 

Kweekinfo: De kweek met het Potloodvisje is redelijk makkelijk.

 

De kweekbak mag niet al te klein zijn. Voordat het paartje in de kweekbak wordt geplaatst dienen ze goed te worden gevoed met uitsluitend levend voer (ongeveer gedurende een week), daarna kan het paartje in de kweekbak worden geplaatst.

 

Aan de waterkwaliteit worden zeer hoge eisen gesteld. Het moet heel zacht en zuur zijn en de kweekbak dient van een aantal bosjes Javamos te zijn voorzien, daar worden de eitjes tussen afgezet. Ook dient de kweekbak matig verlicht te zijn. Men kan ook een afzetrooster gebruiken of een laag knikkers op de bodem leggen waar de eitjes tussen kunnen vallen zodat de ouders er niet meer bij kunnen komen.

 

Als de eitjes zijn afgezet moeten de ouders worden verwijderd. De eitjes komen na ongeveer 5 dagen uit. Als de jongen gaan zwemmen kan men ze Cyclops en Artemia-naupliën geven om ze groot te brengen. Voer ze meerdere malen per dag en ververs regelmatig een gedeelte van het water.👉 Misschien vindt u onderstaande Nannostomus soorten ook interessant:

Nannostomus eques

(Bruin potloodvisje)

Nannostomus mortenthaleri

(Rode dwerg potloodvisje)

Nannostomus beckfordi

(Potloodvisje)

Nannostomus rubrocaudatus

(Paars potloodvisje)